Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да

...
Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да
Коментари Харесай

Ужас в Родопите: Как Белащица попадна в примката на взривове и 25-тонни камиони с баластра

Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да имат друга орис – чист въздух, ветровит вятър, карстови извори, манастири на 10 века, чинари на 1100 години и обиколка на ствола 13,7 метра, красиви гледки. Така както им е отредила природата.
Вместо това жителите на Белащица, Марково, Браниполе и Брестник се мъчат и дишат въздух, цялостен със сиви мраморни частици, 25-тонни камиони, които минават на всеки 3 минават през центъра на Белащица, пият вода, добивана от полето до цех за цветни метали, стадат от свлачища, задействани от гърмежите в кариерите. Не са осъдени от Бога, а от две компании за рандеман на инертни материали за строителство на пътища.

Жителите на Белащица още веднъж стачкуват, до момента в който 25-тонни камиони подвигат токсичен прахуляк и минават през централната улица на селото. Така ще е очевидно през цялото лято и есента, тъй като концесионерите на двете кариери желаят да изнесат внушителните 140 000 тона към този момент взривени инертни материали. Бизнесът не желае да отпусне примката върху шиите на локалните поданици.

На 28 април се стига до парадокса белащенци да предложат да страдат като заложници до есента, само че концесионерите да се откажат от настояванията си да удължат концесиите за още 25 години. И това е отказано. Така на локалните не им се постанова да гледат вести от войната в Украйна, тъй като войната и гърмежите са пред очите им.

Месец и половина преди да изтече концесията на една от двете компании – „ Европейски пътища “ АД, предприемачите взривяват едновременно 40 тона гърмеж, като настояват, че по този начин са добили 140 000 тона баластра, която в този момент би трябвало да изнесат от кариерите.

„ Не е ясно дали тези количества ги има записани в проекта за ръководство и рандеман, който се утвърждава и става неразделна част от контракта. Този проект се внася за всяка календарна година и важи за идната. В предишни интервали има цели години, когато не са работили и не са добили никакви материали. Не е ясно тези материали по какъв начин ще бъдат претеглени на кантара след приключване на концесията и по какъв начин ще бъде пратена държавната такса. „ За мен това е безспорна занемареност от страна на страната “, споделя Павел Гимишев, ръководител на инициативния комитет „ Стоп на кариерите в Белащица “.



Местните не могат да се примирят против непрестанните гърмежи в региона. Институциите обаче нехаят...

Войната на локалните против кариерите продължава интензивно към този момент 4 години. Жителите на селото са нарастнали десетократно в последните години, като всички, които строят къщи в привлекателната пиродна яка под Рила и Родопите, знаят, че кариерите от общо 500 дка ще спрат да работят през 2021-2022 година От прекъсването на добива зависи и водата на локалните, тъй като към тях има 3 карстои извора с планинска вода, които хората не могат да употребяват сега. Затова всяко второ искане за включане на нов парцел към водопроводната мрежа на ВиК приключва с отвод.

Едната концесия – на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ е завършила през февруари 2021 година Втората – на „ Европейски пътища “ АД през февруари тази година. Двете компании са подали претенции за удължение на концесиите за още 25 години през февруари 2021 година Исканията са за рандеман на по 15 млн. тона всяка, което на процедура значи, че 400 камиона в двете направления ще минават през селото.

За да добият тези материали всяка седмица, компаниите би трябвало да вършат по един гърмеж на 8 тона взривен материал. Вече повече от година отговор от енергийното министерство няма.

Процедурата би трябвало да завърши в границите на една година и на процедура да се счита, че отводът е вечно. Но ведомството мълчи необичайно, вместо да разгласи, че няма да удължава концесиите. Вместо това пъкълът за локалните поданици продължава, а те се опитат да измислят всевъзможни контрамерки, с цел да спрат екологичното и здравно безчинство над живота на локалните хора.

„ Кариерата е основана през 1972 година, за рандеман на инертни материали - натрошени фракции от мраморни скали, за построяването на автомагистрала „ Тракия “. Белащица се е захранвало с вода от 3-те карстови извора – гравитачни, планински каптирани водоизточници, с дебит 5 литра в секунда. След началото на кариерата те са затворени, с разгръщане на селото ВиК съвсем на всяко второ заявление за присъединение на всяка къща се отхвърля с претекста, че няма потенциал. Изворите са предадени на ВиК, само че от сдружението не вършат нищо, с цел да ни причислят и да ни продадат тази вода “, споделя Павел Гимишев.

Споруд него цялата зона под кариерите е обособена в карта на „ Басейнова дирекция “ като карстови извори. Те могат да обезпечат водата на цялата яка, а при някакви форсмажорни условия може да се употребява и за водоснабдяване на Пловдив.

„ Но и ВиК, Регионална инспекция за опазване на околната среда и РЗИ мълчат, никой не желае да се произнесе, че въздухът е замърсен, за тях явно по-голям е облагата на вложителя. Явно този частен капитал на тези две компании е по-силен от публичния интерес на хората “, разяснява Гимишев.

През 2018 година локалните желаят каптажи на изворите да бъдат обособени със санитарно-охранително зона към тях и да се включат във водопреносната мрежа на Белащица, а след 4 години битка принуждават ВиК да го изискат публично. „ Но неизвестно по какъв начин от 3-те каптирани извора, единият от тях, който е най-близо да кариерите са го изпуснали и желаят единствено за два от тях да се направи санитарна зона “, споделя шефът на инициативния комитет. На основа на това искане на Басейнова дирекция, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда стопира процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото желание за продължение на концесията на двете компании. Само, че го прави с две фрази, които през април заповедта е обжалана и на първа инстанция е отхвърлена с решение на Административния съд в Пловдив.

„ Това е друга процедура. Самите две концесии са изтекли. Въпреки това, незабавно след решение на съда, което на процедура не е влезнало в действие, компаниите започнаха още веднъж да извозват неподвижен материал, който настояват, че е придобит по време на концесията.

Договорът е за рандеман, преправка и транспортиране на инертни материали, които са изключителни държавна благосъстоятелност. Тези материали не са частна благосъстоятелност, ти един ид работиш на шлеме за страната и плащаш такса – отчислени от продажбата. Държавата би трябвало ясно да направи разлика сред добито и добито от частните компании “, считат от комитета.

Двойнственото отношение на енергийното ведомство продължава и сега. На митинга на 28 април концесионерите показват писмо от зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов от 3 реда – материалът, който се намира на частните площадки е благосъстоятелност на фирмите-бивши концесионери. „ Никой не може да ни убеди, че компаниите не извозват материал от кариерите – от държавната концесионна повърхност “, счита Гимишев.

„ Лекарите споделят, че има повишен брой на хора в селото, страдащи от астма и респираторни болести, само че от локалната Регионална здравна ревизия настояват, че няма проучвания на популацията. Така ни вкарват в омагьосания кръг жителите да потвърждават резултатите от активността на тези кариери. Не може да същестуват тези кариери на 500 метра от главите на хората “, споделят локалните.

В същото време има решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда за заледяване на всички действия на кариерите до дефинитивно мнение за вододайните зони. Но, извозването на инертни материали продължава – 160 000 тона са 12000 курса по 25 тона, пресмятат хоата от Белащица.

„ Съмняваме се, че от енергийното министерство изчакват някакво политическо безвремие, с цел да се възобновят концесиите. Затова чакаме среща с министъра, на която да се поеме явен ангажимент, че концесиите няма да бъдат удължавани и тази игра на заложници да завърши веднъг вечно “, споделя Павел Гимишев.



И възрастни хора от с. Браниполе стачкуват против унищожаването на района
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР