Китайското правителство се надява да създаде 13 милиона нови работни

...
Китайското правителство се надява да създаде 13 милиона нови работни
Коментари Харесай

Китайският премиер обеща нови 13 милиона работни места

Китайското държавно управление се надява да сътвори 13 милиона нови работни места тази година, с цел да помогне в битката с мъчителния стопански спад, осведоми Асошиейтед прес. Правителството е изправено пред " доста компликации и провокации ", съобщи водач номер 2 на страната Ли Къцян.

Икономически специалисти настояват, че ръководещата комунистическа партия няма да реализира задачата си от 5,5% годишен стопански напредък, който е най-ниския от 90-те години на предишния век.

Това би бил внезапен спад по отношение на миналогодишното нарастване от 8,1% в миг, когато Китай е под самоналожен напън от репресиите на дълга, за които Пекин се притеснява, че е рисково висок, както и от ковид, слабото световно търсене на експорт и високите енергийни разноски като петрола цените се повишават по време на войната в Украйна.

Премиерът Ли Къцян даде обещание " политики за претовареност ", в това число понижаване на налозите и таксите на обща стойност 2,5 трилиона юана (400 милиарда долара) за бизнеса, изключително за дребните бизнесмени. Той сподели, че в случай че това работи, " ние сме подготвени да го засилим.

Работната мощ в Китай се смалява. Тя е намаляла с 5% от 2011 година насам.

Но напъните за надзор на дълга в голямата промишленост за недвижими парцели провокираха спад предходната година в продажбите на жилища и строителството, което поддържа милиони работни места, повишавайки вероятността за политически рисков скок на безработицата.

" Китай има за цел да сътвори 11 милиона - или за предпочитане 13 милиона - градски работни места през 2022 година ", съобщи Ли Къцян на национално телевизионна конференция след закриването на годишната среща на церемониалния законодателен орган на Китай.

Той сподели, че общият брой на търсещите работа тази година се предвижда да е 16,6 милиона, в това число рекордните 10,6 милиона приключили университет. Правителството също по този начин би трябвало да обезпечи работа на съвсем 300 милиона селски служащи мигранти в градовете, добави Ли.

Втората по мощ стопанска система в света е основала 12,7 милиона работни места през предходната година.

Премиерът изрази убеденост, че формалните стопански цели могат да бъдат реализирани, само че предизвести, че Китай също се бори с дълга, световното стопляне и пропастта сред своя хайлайф и бедното болшинство.

Ситуацията пред която се изправяме е комплицирана и пред нас има доста компликации и провокации за превъзмогване, добави министър председателят.

Ли Къцян изрази вяра за по-добри връзки с Вашингтон, само че разгласи, че няма отстъпки в тарифната война поради софтуерните упоритости на Пекин.

" Все още се надяваме, че двете страни ще се почитат взаимно, ще съжителстват спокойно и ще си сътрудничат за печеливши резултати ", съобщи Ли.

" Трябва да разчитаме на пазарно насочени пътища и средства за решение на проблеми, свързани със заетостта ", добави той.

Ли Къцян разгласи, че ще се отдръпна от политиката през идната година, след приключване на втория му мандат като министър председател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР