Китайското правителство е изградило най-голямата в света операция за онлайн

...
Китайското правителство е изградило най-голямата в света операция за онлайн
Коментари Харесай

Драконов мост. Китай стои зад операция по дезинформация, насочена срещу американски граждани

Китайското държавно управление е построило най-голямата в света интервенция за онлайн дезинформация. Нейната цел е тормоз на жители, политици и представители на бизнеса от Съединени американски щати, заяви Си Ен Ен.

Медията разкрива казуса от правосъдни документи и обществени информация, предоставена от компании, които имат обществени медии. От Си Ен Ен настояват, че документите демонстрират, че офанзивите включват закани за физическо принуждение, както и че са част от добре проведена акция на държавното управление на Китай.

Новината идва на фона на идната среща на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Дзинпин . Тя ще се организира в Сан Франциско в сряда . В последните няколко години връзките сред Вашингтон и Пекин са обтегнати поради серия от спорове, свързани с търговията, Хонконг, Тайван , уйгурското малцинство в китайската провинция Синцзян и други.

Държавният департамент на Съединени американски щати твърди, че китайската акция е част от по-мащабни старания за оформяне на международната осведомителна среда и заглушаване на критиците на Пекин .

Жертвите ѝ се сблъскват с десетки хиляди изявления в обществените мрежи, които ги назовават " предатели ", " кучета ", и включват обиди на расистка и хомофобска основа. Според жертвите задачата е те да бъдат докарани до положение на боязън и параноя, а казусът е, че не срещат поддръжка от правоохранителните органи, в това число и ФБР .
Безсилието на обществените платформи пред китайската мрежа
Въпреки че софтуерните компании и фирмите за обществени медии са закрили хиляди сметки, ориентирани против американските жители, те са изпреварени от голям брой нови сметки, които се появяват съвсем всеки ден.

" Spamouflage " (от думите спам и камофлаж) или " Dragonbridge " (драконов мост) е мрежа от стотици хиляди сметки, разпространяващи се във всички огромни обществени медии. Те освен тормозят американци, които подлагат на критика Китайската комунистическа партия (ККП), само че и се пробват да дискредитират американски политици. Също по този начин те се пробват да злепоставят американски компании, които са в несъгласие с ползите на Китай.

Частни откриватели наблюдават мрежата от откриването ѝ преди повече от четири години. Едва през последните месеци федералните прокурори и компанията притежател на Фейбсук и Инстаграм Meta стигат до общественото умозаключение, че интервенцията е обвързвана с китайската полиция.

През август Meta разгласи, че единствено през второто тримесечие на 2023 година е премахнала група от близо 8000 акаунта , свързани с тази група. Гугъл , която е притежател на YouTube , заяви, че е протекция над 100 000 свързани акаунта през последните години. X , известна преди като Twitter, е блокирала стотици хиляди сметки , " подкрепяни от страната " или " свързани с страната " в Китай.

Въпреки това, поради относително ниските разноски за сходни интервенции, специалистите, които наблюдават дезинформацията, предизвестяват, че китайското държавно управление ще продължи да употребява тези тактики, с цел да се пробва да насочи онлайн полемиките към желания от ККП роман, който постоянно включва опити за подкопаване на Съединени американски щати и демократичните полезности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР