Китайският външен министър Ван Йи е на посещение в Нова

...
Китайският външен министър Ван Йи е на посещение в Нова
Коментари Харесай

Външният министър на Китай е на посещение в Нова Зеландия и Австралия

Китайският външен министър Ван Йи е на посещаване в Нова Зеландия. Той акцентира нуждата от съдействие с " другари " в изискванията на " бурна интернационална обстановка ".


Пътуването бележи началото на дипломатическа обиколка из Нова Зеландия и Австралия, като това е първото посещаване на Ван в двете страни от 2017 година насам.

Очаква се по време на обиколката да бъде подложен мощен акцент върху търговията, защото Пекин се стреми да понижи резултата от забавянето на икономическия напредък в страната.

В речта си в столицата Уелингтън преди срещата с новозеландския си сътрудник Ван съобщи, че пътуването е и късмет да се укрепят дипломатическите връзки, които са подложени на напрежение, защото Пекин заема все по-агресивна позиция по въпроси като Тайван и Южнокитайско море.

" В изискванията на актуалната бурна интернационална обстановка сме подготвени да засилим стратегическата връзка с нашите другари в Нова Зеландия по интернационалните и районни въпроси от общ интерес ", сподели той.

" Ще работим дружно за поддържане на мира и стабилността в района и света ", добави той преди срещата си при закрити врата с новозеландския външен министър Уинстън Питърс.

Нова Зеландия е част от алианса за продан на разследващи данни " Пет очи " дружно със Съединени американски щати, Канада, Обединеното кралство и Австралия.

Уелингтън обаче е подложен на критика, че заема по-мека позиция във връзка с Китай - поставяйки комерсиалните си връзки над загрижеността за сигурността на съдружниците си.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Нова Зеландия, а китайските консуматори от дълго време демонстрират интерес към месото, виното, млякото и дървесината, внасяни от Нова Зеландия.

По-късно тази седмица Ван Йи ще се срещне с австралийския външен министър Пени Уонг в Канбера./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР