Китайският външен министър Ван И призова на форум в Тибет

...
Китайският външен министър Ван И призова на форум в Тибет
Коментари Харесай

От Тибет Китай призова съседките си да уважават суверенитета в региона

Китайският външен министър Ван И прикани на конгрес в Тибет страните в района да демонстрират взаимно почитание към суверенитетите си , оповестява " Ройтерс ". Изказването пристигна на фона на напрежението сред Китай и Индия по отношение на противоречива им граница в източните Хималаи.

" Трябва да се придържаме към взаимното почитание и доверие, взаимно да поддържаме районното единение и да почитаме взаимно суверенитета и териториалната целокупност ", сподели китайският министър на форума в Нингчи.  Градът се намира на 160 км от индийския щат Аруначал Прадеш, за който Китай твърди, че е част от Тибет.

Форумът бележи третия кръг от трансхималайския разговор от началото му през 2018 година На него участваха публични лица от страните в района, в това число Непал, Пакистан, Афганистан и Монголия. За поредна година обаче не пристигнаха представители на Индия.
 Гранични конфликти сред Индия и Китай
Гранични конфликти сред Индия и Китай

Съобщава се за леко ранени бойци

през 2020 година след граничен конфликт, при който бяха убити 20 индийски и четирима китайски бойци. Тази година Китай разгневи Индия, като разгласява карта, съгласно която индийския щат Аруначал Прадеш в източните Хималаие част от Южен Тибет.

Регионът, също провокира интернационална угриженост измежду държавите-членки на Организация на обединените нации. През 2024 година следва общественото разглеждане на правата в Тибет по време на Съвета по правата на индивида в Женева. Официалната позиция на Пекин е, че е освободил районът по кротичък метод през 1951 година, откакто е изпратил китайски войски там.

Експерти на Организация на обединените нации показаха неведнъж опасения по отношение на Тибет, като последният път беше през август, когато обърнаха внимание на тежкото състояние на затворени тибетски правозащитници.
 Тибетски бежанци в Индия упорстват да бъде разискван Тибет по време на срещата на Г-20
Тибетски бежанци в Индия упорстват да бъде разискван Тибет по време на срещата на Г-20

Те проведоха кротичък митинг в Ню Делхи, където ще се организира срещата

Според изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън през август Съединените щати са наложили визови наказания на неопоменати китайски чиновници за хипотетично присъединяване в " насилствена асимилация " на тибетски деца посредством държавни интернати. Китай изрично отхвърли да е осъществявано нарушаване.

Ван И сподели през днешния ден, че " лъжите " по отношение на Тибет са измислени от " някои западни сили ". Според него те са несъстоятелни, учредени са на идеологически пристрастия и ще се разнищят " в лицето на обстоятелствата ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР