Китайският външен министър Ван И изрази надеждите на Пекин, че

...
Китайският външен министър Ван И изрази надеждите на Пекин, че
Коментари Харесай

Китай изрази надежда за подобряване на отношенията с Австралия

Китайският външен министър Ван И изрази очакванията на Пекин, че Австралия няма да показва неоснователни съмнения, с цел да може връзките сред двете страни да се върнат към непоклатимост, съобщи Ройтерс.

Ван И се срещна с австралийската външна министърка Джули Бишъп на районен конгрес в Сингапур. Той съобщи, че двамата са разискали комерсиалния протекционизъм, Южнокитайско море и Северна Корея и са дали обещание да положат старания за възстановяване на връзките между тях, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бишъп дефинира диалога като доста положителен, без да оповестява детайлности.

Връзките сред Австралия и Китай се утежниха предходната година, откакто австралийският министър председател Малкълм Търнбул упрекна Пекин в интервенция във вътрешните работи на неговата страна - в това число в медиите, университетите и политиката. Китай отхвърля обвиняванията. Все още не е контрактувана програмата на визитата на австралийската външна министърка Джули Бишъп в Китай. От 2014 година външният министър на Австралия посещава Китай всяка година, с цел да организира серия от срещи. Обикновено съгласуването на визитата лишава седмици, означават източници на Ройтерс.

След срещата сред двамата дипломати китайското външно министерство разгласява изказване, че Пекин в никакъв случай не се меси във вътрешната политика на други страни и не организира интервенции по внедряване на свои сътрудници в чужбина. В изказването се оповестява, че Бишъп е изразила подготвеност да гледа обективно на развиването на Китай и на двустранните връзки. Освен това тя е декларирала, че Австралия е срещу протекционизма и е подготвена да работи с Китай по препоръчаното районно съглашение за свободна търговия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР