Китайският външен министър Цин Ган не е виждан на публично

...
Китайският външен министър Цин Ган не е виждан на публично
Коментари Харесай

Изчезнал от месец: Къде е китайският външен министър Цин Ган?

Китайският външен министър Цин Ган не е виждан на обществено място от близо месец, което докара до въпроси за местонахождението му.

Цин, считан за поддръжник на президента Си Цзинпин, бе назначен за външен министър през декември 2022 година

57-годишният посланик е работил в това число в китайското посолство в Лондон, бил е дипломат във Вашингтон и е с отличен британски, отбелязва Агенция Франс Прес.

Спечелил си е репутацията на " боец вълк ", название, което се дава на ново потомство китайски дипломати, които дават отговор остро на западните рецензии към Пекин.

През 2020 година той съобщи, че имиджът на Китай на Запад се е влошил, защото европейци и американци, в частност медиите, в никакъв случай не са приели китайската политическа система или икономическия напредък на страната.

С назначението си за министър Цин имаше претрупан график с визити в Африка, Европа и Централна Азия, както и със срещи с непознати дипломати в Пекин.

Цин Ган не е виждан на обществено място от 25 юни, когато се срещна в китайската столица с съветския зам. външен министър Андрей Руденко.

Отсъствието му две седмици по-късно от срещата на високо ниво ан АСЕАН в Индонезия към този момент провокира удивление.

Според китайското Министерство на външните работи Цин Ган не е бил там заради " здравни аргументи ".

Но това не успокои детонацията от мнения онлайн.

Отсъствието на Цин провокира вакуум в управлението на китайското външно министерство. Визита на посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел в Пекин бе ненадейно анулирана предишния месец. Според Блумбърг поради неналичието на Цин и английския външен министър Джеймс Клевърли е отсрочил посещаване в Пекин.

Цин Ган бе заместен частично от Ван И, първи посланик на Китай, който е над външния министър в йерархията.

Пекин упорства, че дипломацията му действа обикновено, само че до момента в който външнополитическото министерство е без началник от близо месец, мнозина се съмняват, че обстановката не еобичайната, разяснява Агенция Франс Прес.

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР