Китайският производител на смартфони и други смарт устройства Xiaomi обяви,

...
Китайският производител на смартфони и други смарт устройства Xiaomi обяви,
Коментари Харесай

Пазарна оценка на Xiaomi може да достигне $100 милиарда, според GlobalData

Китайският производител на смарт телефони и други смарт устройства Xiaomi разгласи, че е подала заявление до фондовата борса на Хонконг за в началото обществено предложение (IPO), посредством което ще се опита да набере капитал в размер на най-малко $10 милиарда.

Според Ави Грийнгарт, анализатор от GlobalData, това IPO ще обезпечи на Xiami пазарна оценка сред $80 милиарда и $100 милиарда,като това ще е най-мащабното излизане на борсата откакто китайският интернет колос Alibaba събра $25 милиарда през 2014 година

„ Успешното лисване на борсата сигурно ще даде на Xiaomi нужния пресен капитал за агресия на Запад, разяснява Грийнгарт. - Xiaomi от дълго време възнамерява да навлезе в Съединени американски щати Засега се е насочила към Западна Европа, стартирайки от Испания, само че ще следим деликатно по какъв начин ще „ придвижи “ бизнес модела си отвън Китай. Xiaomi разгласи няколко пъти (по тъкмо през последните 3 години), че възнамерява да навлезе на щатския пазар „ през идната година “. Но Съединени американски щати са извънредно враждебно настроени към всевъзможни китайски марки сега. По-голямото предизвикателство е да бъдат извоювани операторите, а пазарът е мощно насочен към премиум смарт телефони, тъй че щатските консуматори имат повишени упования към марка и програмен продукт “, добавя анализаторът.

Според него, бизнес моделът на Xiaomi е " доста неотразим ", компанията продава голямо количество смарт телефони с доста дребен марж, като започва единствено с онлайн търговия. „ Конкуренти като Huawei обаче отвърнаха на удара със лични модели, продавани единствено онлайн, и Xiaomi се оказа неподготвена, съобщи Грийнгарт. - Компанията съумя да се реорганизира и да навлезе и в комерсиалните вериги. Освен това Xiaomi се афишира за „ развъдник “ и “доставчик за IoT екосистема “, инвестирайки в десетки започващи компании и продавайки всичко от пречистватели на въздуха през фитнес гривни до Segway. “ В България Xiaomi стъпи публично и в България през предходната година, сключвайки контракт за дистрибуция със Солитрон.

Производителят към този момент разгласи 67,5% скок на приходите си за 2017 година до съвсем $18 милиарда Оперативната й облага се от утроила от 3,79 милиарда юана за 2016 година на 12,22 милиарда юана за предходната година. Въпреки това компанията регистрира загуба в размер на 43,89 милиарда юана за 2017 година, до момента в който година по-рано облагата й бе 491,6 млн. юана.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР