Китайският президент Си Цзинпин заяви, че къщите са построени, за

...
Китайският президент Си Цзинпин заяви, че къщите са построени, за
Коментари Харесай

Една пета от жилищата в Китай са празни

Китайският президент Си Цзинпин съобщи, че " къщите са издигнати, с цел да бъдат населявани, а не да бъдат употребявани за спекулации "

© Aly Song
Процент на свободните жилища в Китай и други водещи стопански системи

Увеличаване

Процент на свободните жилища в Китай и други водещи стопански системи

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Китай, отвори се

Не единствено Доналд Тръмп има търговски проблем с Китай. Конфронтацията няма да завърши скоро и може да коства скъпо на международната стопанска система
9 ное 2018
Строителството на жилища в България нараства доста през третото тримесечие

Последните данни на Национален статистически институт сочат, че визите за градежа им са се нараснали с 32% по отношение на същия интервал предходната година
7 ное 2018
Имотите: краят на еуфорията

2018 година беляза мощното закъснение на растежа на цените. Основните закани остават рецесия в европейската стопанска система и повдигането на лихвите
2 ное 2018
Узрява или прегрява жилищният пазар в България

Ръстът на цените и интензивността очевидно се забавят, само че признаци за спад към момента няма
2 ное 2018 В Китай десетки милиони жилища и къщи са необитаеми. Скорошно изследване, оповестено в Bloomberg, демонстрира, че към 22% от къщите в градове са празни. Tова се равнява на близо 50 млн. домове, в които никой не живее, разяснява професор Ган Ли, който управлява следствието.

Причината - притежателите на свободните жилища бързат да ги продадат при първите признаци за неустойчивост на имотния пазар, а това тревожи политиците. Пекин поставя старания да не се позволява приключването на сходна информация, както и да не се спекулира с пазара на парцели, тъй като съгласно партийните водачи това се смята за съществена опасност за финансовата и обществена непоклатимост.

" Няма друга страна с толкоз висок % на свободни жилища, споделя Ли от Югозападния университет по финанси и стопанска система на Ченду. Ако се появи някаква причина за пропукването на пазара на парцели, в цялата страна ще има ликвидация на парцели. "

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Бомба със закъснител

Правителството може да реши казуса с въвеждането на налог върху собствеността или налог за свободните жилища, само че някои експерти, в това число Ган Ли, считат, че мъчно може да се дефинира тъкмо кое място е свободно.

Коефициентът на незаетост, който изключва домовете, които сега се продават, не се е трансформирал доста спрямо 2013 година (22.4%), разяснява той. Проучването от 2013 година демонстрира, че свободни са 49 млн. дома, а съгласно Ли те в този момент са " несъмнено повече от 50 млн. ".

Спекулациите със заетостта на жилища задържат на власт китайските водачи в продължение на години. Увеличаването на цените също значи, че милиони хора не могат да си купят жилище, а това изостря неравенството. Президентът Си Цзинпин разгласи през октомври, че " къщите са издигнати, с цел да бъдат населявани, а не с цел да бъдат употребявани за пазарни спекулации ".

Празните домове на мигранти, които работят в чужбина, са част от необитаемите парцели, само че покупките за вложения са основен фактор за поддържане на високия коефициент на незаетост, твърди Ган.

Купувай в този момент

Пазарната обстановка е такава, че поради продължаващия напредък на имотния пазар и огромния дял незаети жилища цените са високи, като младите купувачи са изместени от пазара, твърди Кайджи Чен, който е съавтор на книгата " Големият жилищен взрив в Китай ".

Ган Ли счита, че държавното управление възнамерява да направи свое, по-голямо изследване през идващите две години. Според държавната енергийна компания свободните жилища за тази година са приблизително 13% за огромните градове. Миналия месец пък някогашен заместник-министър на жилищното строителство, съобщи, че в Пекин процентът е сред 10 и 20. Политиката за имотния пазар е най-важна за Китай, споделя Лу Тинг, основен икономист за Китай в Nomura International.

Един образец за ненаселен дом е вила в покрайнините на Шанхай, която 27-годишните родители на Натали Фън купуват за нея. Двуетажното жилище е купено за фамилията да върви там през уикенда. В реалност по-голямата част от времето то остава празно, а Фън споделя, че е прекомерно мъчно да го дадат чартърен.

" За всеки уикенд, който прекарваме там, би трябвало да караме един час, до момента в който стигнем, и да го чистим половината от деня ", споделя тя. Тя изяснява, че откакто къщата към този момент се води като нейна благосъстоятелност, всяко последващо жилище, което купи, ще се смята за втори дом. Това пък значи по-голямо предплатено заплащане за придобиването му посредством ипотека.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР