Китайският президент Си Цзинпин призова днес за скорошно и подходящо

...
Китайският президент Си Цзинпин призова днес за скорошно и подходящо
Коментари Харесай

Си Цзинпин призова за скорошно решение на иранския ядрен въпрос

Китайският президент Си Цзинпин прикани през днешния ден за скорошно и уместно решение на иранския нуклеарен въпрос и изрази поддръжка за Ислямската република в нейния блян да пази своите права и ползи, съобщи Ройтерс, като се базира на китайските държавни медии.

Си сподели на среща с иранския президент Ебрахим Раиси в Пекин, че Китай ще продължи да " взе участие градивно " в разискванията за обновяване на договарянията за използване на съглашението за нуклеарната стратегия на Иран.

Преди своето тридневно посещаване в Китай, което стартира през днешния ден, Раиси написа публикация в китайския в. " Женмин жибао ", в която съобщи, че двете страни считат, че едностранният метод и " насилствените " ограничения – като налагането на " несправедливи " наказания, са главните аргументи за рецесиите и несигурността в света.

В публикацията Раиси разказа Китай като " остарял другар " и сподели, че напъните на Иран за подсилване на връзките няма да бъдат наранени от районните и интернационалните обстановки.

" Независимо по какъв начин се трансформира интернационалната и районната конюнктура, Китай непоколебимо ще развива приятелско съдействие с Иран и ще предизвиква непрестанното развиване на китайско-иранското всеобхватно стратегическо партньорство ", съобщи Си.

Китай сподели, че желае да задълбочава съдействието с Иран в търговията, селското стопанство, индустрията и инфраструктурата, както и да внася повече висококачествени ирански аграрни артикули.

Си и Раиси дадоха обещание да изградят по-силен съюз, когато за последно се срещнаха персонално в коридорите на форума на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Узбекистан през септември.

Миналата година Иран и Китай започнаха използването на 25-годишно съглашение за съдействие, предвиждащо Пекин да влага милиарди долари в иранския петролен бранш в подмяна на доставка на петрол и нефтохимически артикули. Китай е най-големият търговски сътрудник на Иран, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР