Китайският президент Си Цзинпин призова членовете на регионален клуб за

...
Китайският президент Си Цзинпин призова членовете на регионален клуб за
Коментари Харесай

Ройтерс: САЩ смятат Китай за своя най-голям конкурент, а Русия - за най-голямата заплаха

К итайският президент Си Цзинпин прикани членовете на районен клуб за сигурност да се опълчват на външна интервенция, а съветският му сътрудник Владимир Путин приказва за основаването на нова евразийска система за сигурност, на годишната среща на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) , съобщи Ройтерс.

Путин и Си разшириха ШОС - клуб, учреден през 2001 година с присъединяване на Русия, Китай и централноазиатските страни като контраст на Запада - като включиха Индия, Иран и Пакистан.

Групата съставлява и новите основни клиенти за съветските артикули, в това число нефт и газ, защото западните стопански наказания, наложени поради спора в Украйна, принудиха Москва да се ориентира към Азия.

" Пред лицето на действителните опасности на дребни дворове с високи огради би трябвало да защитим правото на развиване ", съобщи през днешния ден Си, представен от китайската държавна телевизия, на срещата в казахстанската столица Астана.

Блокът би трябвало да взема решение " вътрешните разлики " с мир, да търси допирни точки и да позволява компликациите в съдействието, добави Си.

Основната намира се организира при закрити порти, само че представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от организация РИА Новости, съобщи, че Путин ще разиска с групата концепцията си за основаване на нов набор от евразийски контракти за групова сигурност.

Миналия месец Путин съобщи, че е нужна нова районна система за сигурност, която би трябвало да бъде отворена за всички страни на континента, в това число за членовете на НАТО, само че задачата ѝ би трябвало да бъде последователното унищожаване на всяко външно военно наличие от Евразия, което е ясна отпратка към Съединени американски щати.

В част от речта си, оповестена от Кремъл, Путин приветства и все по-широкото потребление на национални валути - вместо $ - в търговията сред страните от ШОС и прикани за основаването на нова платежна система в границите на групата.

Заради западните наказания Москва е отрязана от обичайните платежни системи като SWIFT, а съветските валутни запаси в размер на стотици милиарди долари остават замразени.

Си и Путин настояват, че доминираната от Съединени американски щати епоха след Студената война е към края си. 

Съединени американски щати считат Китай за своя максимален съперник, а Русия - за най-голямата опасност, отбелязва Ройтерс

 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР