Китайският президент Си Цзинпин пристига днес в Северна Корея, за

...
Китайският президент Си Цзинпин пристига днес в Северна Корея, за
Коментари Харесай

Лидерите на Китай и Северна Корея се срещат на фона на спорове със САЩ

Китайският президент Си Цзинпин идва през днешния ден в Северна Корея, с цел да се срещне с водача Ким Чен-ун в блян да ускори тяхната на моменти разтърсена връзка. Визитата идва в миг, когато и двамата водят спор със Съединените щати - Си поради търговията, а Ким поради нуклеарните оръжия.

Ето какво Си и Ким може да се опитат да реализират с първото посещаване на китайски водач в Пхенян от 14 години.

Какво желае Си

Посещението става в миг, когато Си води скъпа комерсиална война с американския президент Доналд Тръмп и преди предстояща среща сред двамата по-късно този месец на форума на Г-20 в Япония.

Срещата на Си с Ким може да се преглежда като метод китайският водач да изпрати едвам доловимо, въпреки и остро обръщение: Вашингтон би трябвало да отстъпи за търговията, в случай че желае Китай да употребява своите лостове за въздействие като районна посредническа мощ върху своя от време на време самоволен съдружник Северна Корея.

" Си може да изпрати обръщение до Съединените щати, в което се споделя - " в случай че приемете нашата позиция в комерсиалната война, ние можем да предадем вашата нуклеарна позиция на Пхенян и да ви помогнем да постигнете прочут прогрес " по нуклеарния въпрос, съобщи преподавателят в Корейския университет Нам Сун-уок, който е бил президент на Института за тактика по националната сигурност, обвързван с основната разследваща работа на Южна Корея.

Пекин може също по този начин да се опита да покаже, че според от това какво ще направи Вашингтон по търговията, той може да употребява своето въздействие, с цел да скапе дипломацията сред Съединени американски щати и Северна Корея.

" Лостовете за въздействие на Си са нож с две остриета ", сподели шефът на проучванията за Китай в южнокорейския институт " Седжон " И Сон-хьон.

Преговорите сред Съединени американски щати и Северна Корея се провалиха на среща на върха през февруари, когато Тръмп отхвърли настояването на Ким за доста облекчение на глобите в подмяна на стъпки за частична денуклеаризация. След това Ким даде период на Тръмп до края на годината да създаде нови, допустими оферти за денуклеаризация. Тръмп упорства, че глобите ще останат в действие, само че въпреки всичко позволява опцията за още договаряния.

Експертите са разграничени за това какво въздействие има Китай върху Северна Корея, която през последните години постоянно продължаваше да прави привличащи огромно внимание нуклеарни и ракетни опити макар възраженията на Пекин.

Все отново връзките сред съдружниците са действителни: над 90 % от външната търговия на Северна Корея минава през Китай, а някои специалисти споделят, че поддръжката на Пекин за суровите наказания на Организация на обединените нации, наложени през 2016 и 2017 година, е помогнала да бъде подбуден Ким да предприеме дипломатически начинания при започване на 2018 година Много наблюдаващи оповестяват, че противозаконната търговия през границата сред двете страни продължава да процъфтява, откакто Китай не ползва прецизно интернационалните наказания.

Си може също по този начин да се опита да употребява своето пътешестване до Пхенян като метод за отклонение на интернационалното внимание от неуместните митинги в Хонконг, раздрусали рамката " една страна, две системи ", в сходство с която се ръководи полуавтономният град. " За Си Хонконг е много по-голям въпрос от Северна Корея ", сподели откривателят от южнокорейския университет " Кьоннам " Лим Ул-чул. " Той желае да отклони вниманието от Хонконг и да завоюва време. "

Какво желае Ким

Ким желае това, което постоянно е желал: облекчение на парализиращите стопански наказания, като в същото време прави колкото се може по-малко отстъпки по нуклеарната си стратегия.

Тръмп продължава да хвали Ким в американските медии, само че няма смяна в като цяло твърдата позиция на Съединени американски щати за глобите и денуклеаризацията. Ким ще търси помощ от Китай за оказване на напън върху Съединените щати за намаляване на тази позиция.

" Ким ще се опита да убеди Си да поддържа по-силно настояването на Севера за постепенни стъпки (в разоръжаването) в подмяна на американски отстъпки и да се опълчи на усилване на глобите или боен напън ", сподели Уи Сун-лак, някогашен южнокорейски делегат в шестстранните нуклеарни договаряния, включвали двете Кореи, Китай, Съединените щати, Русия и Япония.

Си евентуално ще направи това, само че може също по този начин да призове Ким да покаже по-силно ангажиране с разговора и да се въздържа от провокации като оръжейните тествания, сподели Уи. След несполучливата среща сред Тръмп и Ким през февруари Северът изрази своето неодобрение с тествания на ракети с дребен обхват и войнствена изразителност против Вашингтон и Сеул.

Китай по традиция е предоставял помощ на Северна Корея след предходни лидерски срещи и Си може да направи същото и този път.

 Ким Чен-ун
© Reuters

Ким Чен-ун

" Китай надали ще пренебрегне и наруши намерено глобите на Организация на обединените нации, само че може да ускори своята поддръжка посредством секрети канали или филантропични доставки " за Севера, сподели Шин Бомчул от сеулския Институт за политически проучвания " Асан ". Ако просто не се постановат ограничавания върху противозаконната търговия през границата, това " би било от огромна изгода за Северна Корея ".

Както Ким, по този начин и Си евентуално ще желаят да избегнат същинска дипломатическа борба със Съединените щати. Ким неотдавна изпрати писмо на Тръмп, което американският президент дефинира като " прелестно ". Според специалисти това развиване свидетелства за желанието на Ким да поддържа положителни връзки с Тръмп.

В края на краищата срещата на върха видимо може да докара до нищожен резултат. Може би нещо рутинно като съглашение за усилване на стратегическите връзки и политическата съгласуваност и още един израз на ангажимент за денуклеаризация на Корейския полуостров.

В последна сметка изгледите за споразумяване на нуклеарния въпрос към момента значително зависят от това дали Ким е откровено зает да се откаже от боеприпас, който той може би счита за най-силната гаранция за своето оцеляване. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР