Китайският президент Си Цзинпин планира да проведе първия си разговор

...
Китайският президент Си Цзинпин планира да проведе първия си разговор
Коментари Харесай

WSJ: Си планира телефонен разговор със Зеленски

Китайският президент Си Цзинпин възнамерява да организира първия си диалог от съвсем две години и от началото на войната с украинския президент Володимир Зеленски,, базирайки се на неназовани източници.

Според вестника срещата се чака да бъде виртуална и да се организира след визитата на Си Цзинпин при съветския му сътрудник Владимир Путин в Русия идната седмица.

Източниците на " Уолстрийт джърнъл " са споделили, че като част от пътуването си ръководителят на Китай обмисля опцията да посети и други европейски страни, само че цялостният му маршрут към момента не е утвърден.

На 24 февруари Зеленски разгласи желанието си да се срещне със Си Цзинпин, напомня украинският информативен уебсайт НВ.

Китайският и украинският президент са разговаряли за първи и финален път на 13 юли 2021 г. 

В края на февруари Пекин разгласява кротичък проект за Украйна, състоящ се от 12 точки. Той прикани за преустановяване на огъня, договаряния, само че не и за евакуиране на съветските войски.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отхвърли китайската позиция, заявявайки, че приемането ѝ би било от изгода единствено за Русия. Зеленски обаче сподели, че счита за позитивно, че Пекин стартира да приказва за Украйна, само че не се съгласи с някои точки от китайския проект.

Вашингтон и неговите съдружници неведнъж са казвали през последните седмици, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия. Според американските медии може да се приказва за дронове и даже за муниции и артилерия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР