Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Будапеща в петък, с

...
Китайският президент Си Цзинпин отпътува от Будапеща в петък, с
Коментари Харесай

Си Цзинпин изпитва европейското единство

К итайският президент Си Цзинпин отпътува от Будапеща в петък, с което приключи първата си европейска обиколка от 2019 година, която го води и във Франция и Сърбия. 

Китайският водач се стремеше да преодолее разликите с Франция и Европейския съюз, само че жонглираше с тази цел, пробвайки се да укрепи комерсиалните си съюзи със Сърбия - една от най-проруските страни в Европа - и Унгария, която е една от най-свадливите и влизащи в различия страни в Европейски Съюз, показва Европейският нюзрум, платформа платформа за съдействие сред 23 европейски новинарски организации, измежду които е и Българска телеграфна агенция.

Сърбия и Унгария са считани за едни от най-благосклонните към Москва страни в Европа. Макар да не е постигнал забележителен пробив с Франция или Европейски Съюз, Китай доста укрепи връзките си с Будапеща и Белград.

Си пътува в миг, когато континентът е разграничен във връзка с това по какъв начин да се оправи с възходящата мощност на Пекин и съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, макар че се поставят старания за задълбочаване на връзките след пандемията от COVID-19.

Европейски Съюз организира и няколко следствия на хипотетични противозаконни китайски дотации за компании, работещи в Европейски Съюз. Един от проблемите е неотдавнашното следствие на съмнения за нелоялна търговия с биогорива от Китай на единния пазар, като Брюксел е подготвен да наложи ответни ограничения, като да вземем за пример мита, в случай че бъде открит дъмпинг. 

Анализират се и хипотетичните противозаконни дотации за китайски производители на вятърни турбини в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България. Пекин жигосах тези дейности като " протекционизъм ".

Not to miss on: " China's cognac confusion ". Xi Jinping is desperate to mend China’s ties with Europe. Yet his European visit to France, Serbia and Hungary ends in a confusion of tastes.
— The Poliphoon (@Poliphoon)
Без пробив по Украйна и комерсиалните въпроси с Европейски Съюз

Китайският водач стартира обиколката си в Париж на 5 май, където беше посрещнат с пищност, само че трябваше да се оправи и с неуместни въпроси по отношение на войната в Украйна и разпоредбите на международната търговия. 

Според анализатори Си е направил усещане, само че не е постигнал действителен пробив по въпросите на търговията и напрежението в Украйна. " Нямаше никакъв пробив ", сподели анализаторът Цзя Ян Чун от Сингапурския университет, макар че френският президент Еманюел Макрон беше поканил ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж, с цел да окаже напън върху китайския водач по отношение на несъответствията в международната търговия.

По отношение на войната в Украйна Макрон и Фон дер Лайен приканиха Си да не разрешава експорт на технологии, които биха могли да бъдат употребявани от Русия при нахлуването ѝ в Украйна, и желаеха Пекин да направи всичко допустимо за преустановяване на войната. 

От своя страна Си предизвести Запада да не " очерня " Китай поради спора. По време на тридневния си престой във Франция Си избягваше да стоварва отговорността за войната в Украйна върху Русия.

По отношение на търговията Фон дер Лайен акцентира казуса с китайския свръхкапацитет и метода, по който това води до навлизането на китайски артикули в Европейския съюз на прекомерно ниски цени, с цел да могат компаниите от Европейски Съюз да се конкурират с тях.

По време на диалозите в Париж Си отвърна на обвиняванията, че китайският свръхкапацитет е причина за несъответствията в международната търговия.  Той отхвърли да има какъвто и да било проблем с китайския свръхкапацитет в международната търговия и сподели, че Китай и Европа би трябвало да се оправят с разликите в търговията посредством " разговор и съвещания и да се съобразят с законните опасения на другия “, съгласно китайското външно министерство. 

The joint statement issued by Chinese President Xi Jinping and Serbian President Aleksandar Vucic, and the signing of multiple cooperation documents, showed that bilateral relations are unparalleled in history, said Politika, Serbia's oldest daily.
— China Xinhua News (@XHNews)
Сърбия: подписване на покупко-продажби и поддръжка на териториални искания

Втората спирка на Си беше в сръбската столица Белград, където Китай и Сърбия подписаха редица значими съглашения за подсилване на двустранните връзки.

Посещението съответства с 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград през 1999 година, при която починаха трима души. Посолството беше ударено по време на траялата няколко месеца акция на НАТО, водена от Съединени американски щати, ориентирана против сръбските сили за сигурност, които водиха война с етнически албански бунтовници в Косово. По-късно Съединени американски щати се извиниха, като обявиха, че остарелите карти са подвели водача да удари неверна цел.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Сърбия ще има твърдата поддръжка на Китай по всички въпроси, повдигнати в Организация на обединените нации. Съвместното изказване, подписано от него и китайския президент, издигна равнището на двустранните връзки от стратегически връзки до общественост с общо бъдеще в новата епоха като най-висша форма на съдействие сред Сърбия и Китай, добави той. 

" Горд съм, че съумях да подпиша такова изказване със Си. Ние изпитваме голямо почитание към Китай ", съобщи Вучич на взаимна конференция.

Китай е налял милиарди в Сърбия и прилежащите балкански страни, изключително в минното дело и производството, а предходната година Пекин и Белград подписаха съглашение за свободна търговия.

Сърбия също по този начин неведнъж е подкрепяла претенциите на Китай към Тайван, а на собствен ред Пекин от дълго време поддържа териториалните искания на Сърбия към отделилата се провинция Косово. Заедно с Русия Китай попречва признаването на Косово в Организация на обединените нации.

На срещата в Белград Вучич съобщи, че " Тайван е Китай " и изиска поддръжката на Пекин пред " натиска, на който Белград е подложен поради своята " самостоятелна политика ", без да прецизира произхода на този напън.

When Chinese President Xi Jinping visited Hungary last week, he arrived to one of the few places in the European Union where his country is considered an indispensable ally rather than a rival.

Know more:
— BusinessMirror (@BusinessMirror)
Унгария на Орбан: Орбан: Врата на Китай към Европейски Съюз

Последната спирка от обиколката беше  Унгария, където президентът беше признат от министър-председателя Виктор Орбан, за усилване на съдействието по всички посоки и подсилване на въздействието на азиатския колос в района.

В рамките на визитата Китай и Унгария подписаха голям брой междуправителствени съглашения, макар че унгарската държавна телевизия, единствената унгарска телевизия, на която беше разрешено да участва на церемонията, не даде никакви детайлности. Дори очертанията на контрактуваното " всеобхватно стратегическо партньорство " са неразбираеми. Орбан съобщи, че двете страни желаят да работят дружно и в региона на нуклеарната промишленост. " Досега това не се е случвало ", сподели той.

Пекин преглежда Будапеща като една от входните порти на Китай към Европейски Съюз, с цел да популяризира продуктите си в блока, в това число акумулатори за електрически транспортни средства. Ето за какво той е вложил милиарди в страната, която при непрекъснати търкания с Брюксел се е трансформирала в най-големия адресат на китайски вложения в региона.

Китайският производител на автомобилни акумулатори CATL построява втория си европейски цех покрай източния маджарски град Дебрецен, а китайският производител на коли BYD би трябвало да стартира да създава леки коли в южния Сегед още през идната година.

Китай също по този начин оказа помощ за финансирането на нова железопътна линия сред Белград и Будапеща като част от своята самодейност " Един пояс, веднъж " (BRI), " Новият път на коприната ", която Италия напусна през декември. Унгария е единствената страна от Европейски Съюз, която взе участие в китайската самодейност за инфраструктура и вложения.

Орбан, подложен на критика за властническата си позиция, е водачът на Европейски Съюз, който е най-благосклонен към Русия и е податлив да се сближава повече с Пекин и Москва, даже с цената на подкопаване на единството на Европейски Съюз и НАТО. 

Китайският водач Си прикани Унгария, която поема ротационното председателство на Европейски Съюз през втората половина на годината, да " играе по-голяма роля в Европейски Съюз и да даде подтик за ново и по-голямо развиване на връзките сред Китай и Европейски Съюз ".

Руският президент Путин ще посети Пекин

След като европейската обиколка на Си Цзинпин завърши, скоро той ще има почитан клиент вкъщи. След началото на петия си мандат съветският президент Владимир Путин ще пътува до Китай тази седмица на първото си посещаване в чужбина.

Очаква се водачът на Кремъл да дойде в Пекин в четвъртък по покана на Си и да остане до петък, заяви китайската държавна осведомителна организация Синхуа. Последното публично държавно посещаване на Путин в източната съседка на Русия беше преди съвсем шест години.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането му през март акцентира тесните връзки сред двете нуклеарни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Откакто Москва стартира нашествието си в Украйна през 2022 година и последва налагането на западни наказания, Русия значително е изолирана в интернационален проект. Китай обаче не осъди нападението и зае неутрална позиция по отношение на останалата част от света, като в същото време продължи да поддържа дългогодишния си сътрудник.

Вижте повече в нашата изложба: 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР