Китайският президент Си приветства „стратегическото партньорство“ със Сирия при посещението на Башар ал Асад

...
Китайският президент Си Дзинпин проведе разговори със сирийския си колега
Коментари Харесай

Китайският президент Си Дзинпин проведе разговори със сирийския си колега Башар ал-Асад в петък и каза, че двамата лидери ще разкрият ново "стратегическо партньорство".

Асад е на първото си официално посещение в Китай от почти две десетилетия, докато търси финансова подкрепа за възстановяване на опустошената си страна, както и възстановяване на режима си от години на изолация заради гражданската война в Сирия.

Той ще присъства на церемонията по откриването на 19-ите Азиатски игри в Ханджоу в събота.

Си и Асад се срещнаха в източния китайски град в петък следобед, съобщиха държавните медии.

„Днес ще обявим съвместно установяване на китайско-сирийско стратегическо партньорство, което ще се превърне във важен крайъгълен камък в историята на двустранните отношения“, каза Си пред Асад, според прочетено от държавната телевизия CCTV.

„Изправен пред международна ситуация, пълна с нестабилност и несигурност , Китай е готов да продължи да работи заедно със Сирия, твърдо да се подкрепяме, да насърчаваме приятелското сътрудничество и съвместно да защитаваме международната справедливост и справедливост“, добави той.

Отношенията между двете страни „издържаха изпитанието на международните промени“ , каза Си.

„И приятелството между двете страни се укрепи с течение на времето“, добави той.

Всеки от лидерите беше ограден от девет помощници на голяма правоъгълна дървена маса, показа видео клип от камера за видеонаблюдение, както две знамена от всяка страна бяха поставени пред китайска картина в заседателната зала.

„Ново ниво“

Китай е една от малкото държави извън Близкия изток, които Асад е посетил от началото на гражданска война през 2011 г., която уби повече от половин милион души, разсели още милиони и разби инфраструктурата и индустрията на Сирия.

Външното министерство на Китай заяви, че посещението му ще изведе връзките на „ново ниво“.

„Китай и Сирия имат традиционно и дълбоко приятелство“, каза говорителят на външното министерство Мао Нин на редовен брифинг.

„Ние вярваме, че посещението на президента Башар Ал-Асад ще задълбочи допълнително взаимното политическо доверие и сътрудничеството в различни области между двамата страни", добави тя.

Посещението на Асад е първото му посещение в Китай от 2004 г.

Анализаторите очакват посещението на Асад в Китай да се фокусира отчасти върху средствата за възстановяване.

Това идва и като влиянието на Китай в Близкият изток расте.

Тази година Пекин посредничи при сделка, според която дългогодишните регионални съперници Саудитска Арабия и поддръжникът на Дамаск Иран се съгласиха да възстановят връзките и да отворят отново съответните си посолства.

Разведряването беше последвано от връщането на Сирия в арабското лоно на среща на върха в Саудитска Арабия през май, слагайки край на повече от десетилетие регионална изолация.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР