Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на Г-20

...
Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на Г-20
Коментари Харесай

И Си Дзинпин като Путин, вероятно ще пропусне срещата на върха на Г-20 в Индия

Китайският президент Си Дзинпин евентуално ще пропусне срещата на Г-20 в Индия другата седмица, съобщи Ройтерс, като цитира осведомени източници.

Двама индийски публични представители, дипломатически чиновник в Китай и представител на друга страна от Г-20, споделиха, че се чака Пекин да бъде представляван на двудневния конгрес в Делхи на 9 и 10 септември от премиера Ли Къцян.

Засега индийското и китайското външно министерство не са дали отговор на запитванията за коментар.

Ли евентуално ще взе участие и в срещата на върха на страните от Източна и Югоизточна Азия в Джакарта, която ще се състои от 5 до 7 септември, заяви Киодо.

Делхийският конгрес се смяташе за допустима площадка, на която Си да се срещне с американския президент Джо Байдън, който удостовери, че ще участва. Подобен диалог се очакваше предвид на опитите на двете свръхсили да стабилизират връзките си, които се обтегнаха поради напрежението по необятен кръг въпроси, вариращи от геополитиката до търговията.

Последната среща на Си и Байдън се състоя в коридорите на лидерския конгрес на Г-20 в Бали, Индонезия, през ноември.

По-рано съветският президент Владимир Путин разгласи, че няма да участва на срещата на двайсеторката в Делхи и че вместо това ще изпрати външния министър Сергей Лавров.

„ Знаем, че (на мястото на Си) ще пристигна министър председателят “, сподели пред Ройтерс почитан държавен източник от страната хазаин Индия.

В Китай двама непознати дипломати и представител на държавното управление на друга страна от Г-20 също обявиха, че Си няма да взе участие в срещата.

Двама от тези три източника споделиха, че са научили това от китайски публични представители, само че прибавиха, че повода за предстоящото неявяване на Си не им е известна.

Си, който през октомври си обезпечи невиждан трети мандат отпред на Китай, рядко прави визити зад граница, откогато предходната година страната му ненадейно анулира всички противоепидемични ограничения, свързани с пандемията от ковид.

Въпреки това той взе присъединяване предходната седмица в срещата на водачите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - в Йоханесбург.

В навечерието на срещата на Г-20 имаше няколко министерски съвещания в Индия, които се оказаха проблематични за Китай и Русия, защото се наложи да се опълчват на някои формулировки в общите комнюникета, осъждащи съветското настъпление в Украйна.

В коридорите на форума на БРИКС в Йоханесбург се състоя среща сред Си и индийския министър председател Нарендра Моди, което беше необикновен процес поради това, че контактите на толкоз високо ниво сред двете страни са необичайност поради обичайно напрегнатите връзки сред тях.

В диалога двамата разискаха способи за понижаване на напрежението в двустранните връзки, покачило се след конфликти по общата им граница в Хималаите през 2020 година, при които починаха 24 бойци и от двете страни.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР