Китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с руския президент

...
Китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с руския президент
Коментари Харесай

ISW: Русия търси схеми за избягване на санкциите чрез Китай и Беларус

Китайският президент Си Дзинпин ще се срещне с съветския президент Владимир Путин по време на държавно посещаване в Русия от 20 до 22 март, с цел да обсъдят схемите за отбягване на наказания и интереса на Китай да посредничи за споразумяване на войната в Украйна посредством договаряния. Кремъл съобщи, че Путин и Си възнамеряват да подпишат неуточнени двустранни документи и да обсъдят настоящи въпроси от партньорството сред Русия и Китай.

Съобщава се, че китайски компании са продавали пушки, елементи за дронове и съоръжение на съветски организации, които биха могли да бъдат употребявани за военни цели, а западните разследващи организации са декларирали, че китайското управление обмисля даването на смъртоносно съоръжение на Русия.

Това се показва в дневната сводка за войната в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Си евентуално възнамерява да разиска схеми за отбягване на наказания с Путин и съветски публични лица, с цел да поддържа продажбата и даването на китайско съоръжение на Русия. ISW по-рано оцени, че президентът на Беларус Александър Лукашенко и Си подписаха пакет от 16 съглашения на 1 март, които могат да улеснят избягването на съветските наказания посредством канализиране на китайски артикули през Беларус.
 Си Дзинпин идва в Москва на 20 март
Си Дзинпин идва в Москва на 20 март

Визитата е по покана на съветския президент Владимир Путин

Си също по този начин евентуално има за цел да насърчи напъните на Китай, ориентирани към позициониране на Китай като неутрален медиатор от трета страна за договарянията сред Русия и Украйна. Китай разгласява необятен кротичък проект от 12 точки за войната в Украйна на 24 февруари, макар че остава неразбираемо какви по-категорични китайски оферти за контрактувано споразумяване на войната ще включват. Си може да се опита да употребява триумфа си в посредничеството при възобновяване на дипломатическите връзки сред Иран и Саудитска Арабия в по-големи старания за ходатайство в тази война.

Беларуският президент Александър Лукашенко удостовери, че беларуската индустрия доставя на Русия електронни съставни елементи. Така удостоверява предходни предвиждания на ISW, че Беларус може да помогне на Русия да избегне западните наказания. Лукашенко съобщи на 17 март, че Беларус и Русия са подписали съглашение за основаване на взаимен беларуско-руски център за създаване и произвеждане на фотомаски (междинен артикул, употребен в производството на интегрални схеми). Двете страни са създали лист с сериозни значими електронни съставни елементи и че беларуската промишленост към този момент е почнала да доставя неуточнена микроелектроника на съветски предприятия.

ISW по-рано оцени, че Беларус може да улесни избягването на наказания за Русия и че Китай може скрито да трансферира артикули и/или съоръжение в Русия през Беларус.

Държавният департамент на Съединени американски щати глоби няколко спомагателни беларуски отбранителни организации и стегна съществуващия надзор върху износа към Беларус от 24 февруари 2023 година, само че тези наказания може да не са задоволително изчерпателни, с цел да попречат на Беларус да изпраща на Русия електронни съставни елементи, употребявани в оръжейни системи и други технологии с двойна приложимост.

Лукашенко направи това изказване в софтуерното дружество на Беларуското акционерно сдружение Planar, което Съединени американски щати наподобява не са глобили.

Реториката на сръбския президент Александър Вучич за отхвърли на Белград да глоби Русия се смекчава. Вучич отхвърли да обещае, че Сърбия няма да глоби Русия. Той призна, че решението на Белград да не се причисли към европейските наказания против Русия е довело до " сложни стопански условия " на Сърбия. Той съобщи на 17 март, че ще реши " по кое време сме в задънена улица и по кое време нашата политика би трябвало да смяна ".
 И Вучич скастри сръбския министър, изискал наказания против Русия
И Вучич скастри сръбския министър, изискал наказания против Русия

Белград ще глоби Москва единствено в случай че няма различен избор

Сръбският министър на стопанската система Раде Баста на 14 март прикани сръбското държавно управление да наложи наказания на Русия и съобщи , че Сърбия заплаща " висока цена ", с цел да не го направи.

По-рано Politico заяви, че Вучич наподобява преразглежда околните връзки на Сърбия с Русия, подтикнати частично от продължаващите старания за рекрутиране и подривна активност на групата " Вагнер " в Сърбия и демонстриране на интернационалната икономическа и осведомителна цена, наложена на Путин от нашествието му в Украйна.

Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и съветския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова на 17 март за хипотетични военни закононарушения, включващи депортиране на украински деца в Русия.

Руското издание " Независимая газета " заяви, че не е изпратило искане за пресата до финансиста на " Вагнер " Евгений Пригожин по отношение на клюки за скрит план на съветския президент Владимир Путин и съветския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев против него. Независимая газета допусна, че някой, виновен за фабрикуването на настояването, е интензивно зает в разпалването на спор сред разнообразни структури на силоваците, което може да поддържа оценката на ISW от 16 март, че Пригожин евентуално е разпространявал хипотетичния скрит план в поддръжка на осведомителни акции против съветския боен истаблишмънт.

Първоначално ISW оцени на 16 март, че Пригожин може да е изфабрикувал хипотетичния скрит план в поддръжка на тези осведомителни акции, само че ISW не видя, че съветски блогър е разгласил клюки на 13 март  за хипотетичния скрит план.
 Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин Обновена
Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският водач е упрекнат във военни закононарушения в Украйна

Пресслужбата на Пригожин беше забъркана в някаква небивалица поради опровержението на Независимая газета, само че наподобява Пригожин не е измислил самия слух. Пресслужбата на Пригожин може да е получила изфабрикувано питане за пресата или може да е изфабрикувала самата поръчка за пресата. Пригожин избра да даде популярност на слуховете за скрит план, който и да е изфабрикувал настояването на пресата. ISW продължава да смята, че Пригожин е разпространявал слуховия скрит план за идентифициране на Патрушев и съветския Съвет за сигурност като врагове на групата " Вагнер ", слага условия да се упреква Патрушев за неуспехите на " Вагнер " в Украйна и поддържа настоящите осведомителни акции против обичайното съветско военно звено.

Кремъл продължава да организира набори на резервисти в цяла Русия. На 16 март заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев организира заседание в наборен боен център в Санкт Петербург по отношение на набирането на военнослужещи по контракт.

Военният офицер от Пензенска област Андрей Сурков заяви, че региона популяризира призовки за приканване на мъже с предходен боен опит за годишно 30-дневно образование. Сурков съобщи, че мъже без предходен боен опит няма да бъдат призовавани за такова образование и означи, че към 16 март центърът за набиране на военни към този момент е постигнал задачата си от 140 души за това повикване.

Република Марий Ел също разгласи приканване на резервисти за военна подготовка на 16 март, базирайки се на непубликуван президентски декрет от 22 февруари.  Според съветското законодателство съветският президент би трябвало да утвърди всеки декрет, призоваващ резервисти за образование, а Путин не е издал обществено подобен декрет досега на тази обява. Руските опозиционни медии също оповестиха за случаи на центрове за набиране на военни, които непозволено доставят призовки на умряли мъже.

Руското опозиционно издание Meduza заяви на 16 март, че над 40 съветски района са почнали да популяризират призовки за " изясняване на документите за военна регистрация ".

Ръководителят на интернационалната правозащитна група " Агора " Павел Чиков съобщи, че въпреки тези призовки да не демонстрират, че Кремъл скрито организира втора мобилизационна вълна сега, Русия може да възнамерява насилствена призовка на резервисти през април.

Чиков означи, че е следил знаци за насилствена повиквателност в тъжби, които получава от мъже в наборна възраст. Чиков заяви, че някои студенти и мъже, които са кандидатствали за различна работа, получават призовки да се явят пред наборната комисия през май или юни, вместо през избрания пролетен наборен интервал, започващ на 1 април. Чиков означи, че не е ясно за какво съветските военни центровете за набиране на личен състав започнаха да популяризират призовки през март да се явят в центровете за набиране на военни и допуснаха, че съветските чиновници може да възнамеряват събития за готовност и набор или може да слагат условия за набиране на военнослужещи по контракт. Чиков съобщи, че Русия преди войната не е призовавала мъже за уточняване на военната им регистрация. Кремъл може да се пробва да употребява пълноценно потенциала си за образование, като активизира някои резервисти дружно с пролетните наборници, само че това изпитание остава малко евентуално да генерира ефикасни бойни сили в продължение на доста месеци.

Представители на Кремъл и организации на ветерани не престават да се застъпват за по-големи обществени придобивки за военнослужещите и техните фамилии, евентуално в опит да подтикват и насърчат набирането на доброволци. Секретарят на Генералния съвет на партия " Единна Русия " Андрей Турчак заяви, че Руската държавна дума скоро ще одобри законопроекти за даване на правна помощ на ветерани , унищожаване на административни такси за ветерани при подаване на документи, понижаване на периода, нужен за оповестяване на военнослужещ за законно умрял искане на компенсации и даване на компенсации за ветерани на военнослужещи, воювали в Донбас от 2014 година

Турчак добави, че президентската комисия за решение на проблемите със " специфичната военна интервенция " обмисля нови разпореждания за опрощаване на задължения на родители на военнослужещи и разпределяне на спомагателни заплащания за наборници, които се образоват на границата с Украйна. Съюзът на ветераните от Белгород също изпрати писма до всички общински събрания в Белгородска област с предложение за издаване на спомагателни облаги за ветераните от войната, като унищожаване на поземления налог и разрешаване на гратис пътешестване в градския и крайградския публичен превоз.
 Със закон съветският парламент забрани рецензиите към
Със закон съветският парламент забрани рецензиите към " Вагнер "

Наказания грозят лицата, дискредитиращи " доброволчески " групи, воюващи в Украйна

Би Би Си и съветският самостоятелен издател " Медиазона " потвърдиха самоличността на минимум 1000 пандизчии, които са умряли в Украйна от януари 2023 г . Разследването означи, че 400 от доказаните смъртни случаи са настъпили през първите две седмици на март 2023 година най-вече към Бахмут.

BBC и Mediazona потвърдиха имената на 2092 пандизчии, убити в бойни дейности от началото на войната.

Американски чиновници по-рано пресметнаха, че " Вагнер " към този момент е дала  над 30 000 жертви по време на войната, множеството о т които евентуално са били пандизчии.

Съобщава се, че съветските сили са задържали трима украински партизани в окупираната Запорожка област на 17 март. Руският боен представител Роман Кодрян съобщи на 17 март, че съветските сили са конфискували два тайника с оръжия и са арестували трима украински партизани, упрекнати в обмисляне на " терористична " офанзива на несигурно място в окупираната Запорожка област.
 Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на съветската експанзия
Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на съветската експанзия

Главният прокурор на Съединени американски щати посети Украйна

Руските публични лица не престават да изпращат украински деца в лагери в Русия като част от по-мащабната акция на Русия за етническо пречистване против Украйна. Окупационният началник на Запорожка област Евгений Балицки съобщи на 17 март, че група от 35 възпитаници от Каменка-Днепровска област, Запорожка област, вземат участие в лагер " Ден след на следващия ден " в Московска област.

Балицки твърди, че окупационните управляващи на Запорожка област и съветският комисар по правата на индивида Мария Львова-Белова преди този момент са транспортирали 155 деца в Русия, с цел да вземат участие в лагера " Денят след на следващия ден ".

ISW по-рано заяви, че организацията " Денят след на следващия ден " разгласи, че ще стартира да организира " рехабилитационни " обиколки в Крим с деца, които се нуждаят от специфична психиатрична помощ.

ISW продължава да прави оценка, че съветски публични лица и окупационни управляващи употребяват прикритието на психиатрични услуги и здравна рехабилитация, с цел да доведат децата по-дълбоко в следената от Русия територия в Украйна или да ги депортират в Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР