Китайският президент Си Дзинпин ще посети Русия от 20 до

...
Китайският президент Си Дзинпин ще посети Русия от 20 до
Коментари Харесай

Си Дзинпин на визита в Москва, демонстрира подкрепа за Путин

Китайският президент Си Дзинпин ще посети Русия от 20 до 22 март, с цел да показва явната си поддръжка за съветския президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на известие на китайското външно министерство.

Кремъл също разгласи в изказване през днешния ден визитата, като сподели, че тя е " по покана на Владимир Путин ".

Си и Путин ще обсъдят " въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимоотношение сред Русия и Китай ". Те ще обменят и отзиви " в подтекста на задълбочаващото се руско-китайско съдействие на интернационалната сцена ", заяви Кремъл.

Двамата водачи ще подпишат и " значими двустранни документи ", се споделя още в изказването.

Китайският президент Си Дзинпин ще обмени отзиви по значими интернационалните и районни въпроси с съветския си сътрудник Владимир Путин при визитата му в Русия, заяви министерството на външните работи на Китай.

Целта на визитата е да задълбочи още повече двустранното доверие, сподели на конференция представителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, съобщи Ройтерс. Той разясни, че пътуването на Си до Русия ще бъде едно пътешестване на другарството, съдействието и мира, съобщи Синхуа.

Китайското външно министерство и Кремъл по-рано оповестиха, че Си ще направи държавно посещаване в Русия от 20 до 22 март по покана на съветския президент Владимир Путин.

Ройтерс отбелязва, че визитата става в миг, когато Китай предлага да посредничи за мира в Украйна - старания, които се посрещат със песимизъм от Запада поради демонстрираната поддръжка на Пекин за Русия.

Китай значително се представяше като неутрална страна по отношение на войната в Украйна, само че през последните месеци ускори връзките си с Москва, напомня Агенция Франс Прес.

Миналия месец Пекин разгласява документ от 12 точки, в който приканва Москва и Киев да проведат мирни договаряния.

Текстът също по този начин се опълчва на всякаква приложимост на нуклеарни оръжия и приканва за ценене на териториалната целокупност на всички страни - в това число Украйна, част от чиято територия е под контрола на Русия.

По време на диалозите сред водачите на двете страни " ще бъдат разисквани настоящи въпроси за по-нататъшното развиване на връзките на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение сред Русия и Китай ", заяви Кремъл, представен от ТАСС.

Освен това в хода на визитата на водача на Китайската национална република " ще се състои сключване на редица значими двустранни документи ", се споделя още в известието.

" Планиран е продан на отзиви в подтекста на задълбочаването на руско-китайското съдействие на интернационалната сцена ", добавя Кремъл.

Китай и Русия започнаха партньорство " без ограничавания " през февруари 2022 година, когато Путин бе на посещаване в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, напомня Ройтерс.

Оттогава двете страни не престават да удостоверяват още веднъж здравината на връзките си. Търговският продан сред тях скочи след нашествието и в този момент Китай е най-големият покупател на съветски нефт, който е основно значим източник на доходи за Москва.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !         

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР