Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега Джо Байдън

...
Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега Джо Байдън
Коментари Харесай

САЩ трябва да водят диалог с Русия и да се заемат със "същината" на украинската криза: Си към Байдън

Китайският президент Си Дзинпин прикани американския си сътрудник Джо Байдън да стартира договаряния с Русия за превъзмогване на аргументите за продължаващия спор в Украйна, като акцентира, че той би трябвало да бъде позволен по дипломатически път. В петък двамата президенти организираха диалози посредством видеовръзка, като разискаха разнообразни интернационалните и двустранни въпроси. Разговорите се организираха " по искане " на Вашингтон, означи в изказване Министерството на външните работи на Китай.

Китайският водач акцентира, че Пекин постоянно е бил " за мир и срещу война ", като прикани всички страни, участващи в продължаващия спор сред Москва и Киев, да се придържат към дипломацията.

 

" Всички страни би трябвало взаимно да поддържат Русия и Украйна в разговора и договарянията, които ще доведат до резултати и мир ", се споделя в изказването на Китай, оповестено след диалозите. В същото време президентът Си сподели на Байдън, че продължаващата рецесия би трябвало да бъде прегледана и на друго равнище.

 

Съединени американски щати и НАТО би трябвало също да водят разговор с Русия, с цел да преодолеят същността на рецесията в Украйна и да облекчат опасенията за сигурността на Русия и Украйна.

От своя страна Байдън " акцентира поддръжката си за дипломатическо разрешаване на рецесията ", като предизвести Пекин за " последствията, в случай че Китай окаже материална поддръжка на Русия ", се споделя в къс доклад за диалозите, оповестен от Белия дом. И Москва, и Пекин отхвърлят Русия да е търсила помощ от Китай по време на продължаващата атака в Украйна, като опровергават медийни изявления, в които това се твърди.

 

Байдън и Си разискаха също по този начин нерешените въпроси в двустранните връзки сред страните им, като китайското външно министерство и Белият дом показаха ненапълно спорни данни за изказванията на двамата водачи по време на диалозите.

" Президентът Си посочи, че връзките сред Китай и Съединени американски щати, вместо да се измъкнат от усложненията, основани от предходната американска администрация, са се сблъскали с от ден на ден провокации ", се споделя в китайското изказване, което упреква за " актуалната обстановка " в двустранните връзки " някои хора от американска страна ", които " не са изпълнили значимото общо схващане, реализирано от двамата президенти ".

 

" Байдън повтори, че Съединени американски щати не се стремят към нова Студена война с Китай; не целят да трансформират китайската система; съживяването на съюзите им не е ориентирано против Китай; Съединени американски щати не поддържат " независимостта на Тайван " и нямат желание да търсят спор с Китай ", се споделя в изказването.

 

Белият дом обаче съобщи, че Байдън единствено е " повторил, че политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван не се е трансформирала, и е подчертал, че Съединени американски щати не престават да се опълчват на всевъзможни едностранни промени на статуквото ".

Тайван е един от главните въпроси в връзките сред Съединени американски щати и Китай от години насам. Пекин счита острова за неразделна част от своята територия, само че от десетилетия не ръководи Тайван, защото той се трансформира в последната цитадела на националистическите сили по време на гражданската война в Китай.

 

 

В същото време Тайван се радва на уютни връзки със Съединени американски щати, изключително в региона на военното съдействие, което Пекин счита за нарушаване на политиката " Един Китай ", която Америка признава. Китай нееднократно е упреквал Вашингтон, че се намесва във вътрешните му работи и че подклажда " сепаратистки " настроения на острова. Както Съединени американски щати, по този начин и Китай нееднократно са напрягали военните си сили наоколо до острова, като Пекин постоянно провежда огромни учения наоколо до него, както и изпраща огромни военновъздушни и военноморски сили в региони, които Тайван афишира за своя суверенна територия.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР