Китайският президент Си Дзинпин посочи, че Китай ще продължи да

...
Китайският президент Си Дзинпин посочи, че Китай ще продължи да
Коментари Харесай

Китай може да изпрати повече панди в САЩ, предлага китайският президент Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин уточни, че Китай ще продължи да изпраща панди в Съединените щати след срещата си с президента Байдън в Калифорния.

По време на забележки на вечеря с бизнес водачи в Сан Франциско в сряда вечерта, водачът на Китайската национална република изглеждаше подготвен да възобнови по този начин наречената си „ панда дипломация “ със Съединени американски щати след опасност от напрежение сред страните бъдещето на съглашението. Програмата се базира на десетилетната процедура на китайското държавно управление да подарява или заема великански панди на други страни като форма на благосклонност.

„ Пандите от дълго време са пратеници на другарството сред Китай и Съединени американски щати “, сподели Си, съобщи Асошиейтед прес. „ Готови сме да продължим съдействието си за отбрана на пандите със Съединени американски щати и да създадем всичко допустимо да отговорим на желанията на калифорнийците, с цел да задълбочим другарските връзки сред нашите два народа. “

Националната зоологическа градина Смитсониън във Вашингтон, окръг Колумбия, в Китай по-рано този месец. Mei Xiang и Tian Tian пристигнаха в зоологическата градина през 2000 година и трябваше да останат единствено 10 години за изследователска и развъдна стратегия, само че престоят им беше продължен няколко пъти.

Националният зоопарк получи първите си панди от Китай — Hsing-Hsing и Ling-Ling — през 1972 година в опит да избави типа посредством развъждането им. Оттогава зоологическата градина има панди – до момента в който триото не беше върнато неотдавна.

Си също по този начин сподели, че е научил за зоологическата градина в Сан Диего „ и хората в Калифорния с неспокойствие чакат да посрещнат пандите назад “. Тази зоологическа градина приюти две панди и те родиха шест други. Всички те обаче бяха върнати в Китай през 2019 г. 

Коментарите на Си идват, откакто той се срещна с господин Байдън в историческата къща и градина Филоли в Уудсайд, Калифорния, тъкмо отвън Сан Франциско. Г-н Байдън разгласи, че и двете народи ще „ възобновят контактите сред военните “ и ще възобновят съдействието с Китай за битка с опиатите.

Само четири огромни панди са останали в Съединени американски щати и всички те са в зоологическата градина в Атланта, където живеят Лун Лун и Янг Янг и техните потомци Я Лун и Си Лун. В момента съглашението на Китай със зоологическата градина е, че по-малките дребни ще бъдат върнати в края на 2024 година и се чака техните родители също да се върнат. Договорът за заем, който беше подписан в средата на 90-те години, изтича през 2024 година и зоологическата градина споделя, че не е обсъждано удължаването му.

Кейтлин О'Кейн способства.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР