Китайският президент Си Дзинпин обмисля да посети редица европейски страни

...
Китайският президент Си Дзинпин обмисля да посети редица европейски страни
Коментари Харесай

Съдбата на света ще се реши от Русия и Китай, а Европа ще почака

Китайският президент Си Дзинпин обмисля да посети редица европейски страни на фона на планувано посещаване в Русия, оповестява Wall Street Journal.

„ Г-н Си обмисля да посети други европейски страни като част от пътуването си до Русия, макар че сподели, че цялостният маршрут на пътуването не е доказан “, се показва в известието.

Си Дзинпин беше избран отново на поста китайски президент за първи път в историята за трети петгодишен мандат. Това стана допустимо след измененията в китайската конституция през 2018 година: в този момент едно и също лице може да заема поста държавен глава безграничен брой пъти.

Беше обявено, че китайският водач възнамерява да посети Москва идната седмица. Това ще бъде първото му пътешестване в чужбина след преизбирането му. Какво значи това?

И какво ще прави Си с европейските водачи? Следващи мирни начинания в Украйна? И за какви страни приказваме?

„ Най-вероятно това ще бъдат основните страни от Европейски Съюз: Германия, Франция, Италия “, споделя Павел Фелдман, доцент от катедрата по философия и политически науки на Академията по труда и обществените връзки, претендент на политическите науки.

- Може би Си ще посети Брюксел - като столица на обединена Европа. Китайският водач се интересува от страни, които имат освен забележителен стопански капацитет, само че и малко суверенитет от Вашингтон. В Киев не си коства да чакате.

СП: С каква цел? Обиколка на мира?

- Китай е изкушен от ролята на модератор и медиатор в уреждането на европейските спорове. За разлика от Байдън, който налива масло в огъня на руско-украинската борба, Си Дзинпин с мирния си проект наподобява доста по-изгоден.

Най-вероятно обаче той ще донесе на Европа не „ маслинова клонка “, а оферти за взаимноизгодно икономическо съдействие.

" СП ": Първо, той въпреки всичко ще посети Русия. Доколко е алегорично първото му посещаване след избирането му да е у нас?

- Разбира се, сходно посещаване ще свидетелства за предпочитаната роля на Москва във външната политика на Поднебесната империя. Американците и европейците сигурно ще видят в този дипломатически жест проява на моралната поддръжка на Китай за Русия.

Едно посещаване в съветската столица фрапантно покачва цената на политическите активи на Си. След договаряния с Владимир Путин президентът на Китайската национална република ще може да се нарежда като единствения международен водач, кадърен да повлияе на формалната линия на Москва. В това си качество той е безусловно извънреден и скъп за модерна Европа.

" СП ": До каква степен Европа е подготвена за мироопазващите начинания на Китай? По-рано Пекин предложи проект за разрешаване на спора в Украйна, само че той не получи поддръжка от нито една от страните. Какво може да предложи C в този момент?

— Така нареченият „ кротичък проект “ на Китай, който съответствува с годишнината от началото на СВО, би трябвало да се преглежда като проява на желанието на Пекин да влезе в огромна политическа игра, в която европейската сигурност е заложена на карта.

Самият проект, уви, наподобява на лист с рекомендации за здравословен метод на живот - всичко е доста вярно, рационално и хуманно, само че изцяло невероятно. Всеки план на кротичък контракт, координиран с Москва, ще има в основата си предлагането за капитулация на Киев под формата на отвод от опитите за връщане на Крим и нови съветски райони с военни средства.

Ако Си желае да форсира тази капитулация, той ще намекне на европейските си сътрудници, че военната помощ може да отиде освен от Запада на Изток, само че и от Изток към западните граници на Руската федерация.

" СП ": Си тук разгласи възраждането на величието на китайския народ. Как се третира това в Европа? Готови ли са да преодолеят недоверието и страха от Пекин?

- Съвременна Европа не страда от синофобия (Лондон не се взема предвид). Те прелестно схващат, че след няколко десетилетия светът ще бъде или многополюсен, или азиатски.

Страните от Европейски Съюз биха желали да се впишат в този нов свят при най-изгодни условия. Така че Си ще бъде мечтан посетител за тях.

" СП ": А какво ще кажат на това Щатите? Имат ли опасения, че Китай може да им отнеме Европа?

- Съединени американски щати явно ще изпитат дива политическа ревнивост. Американците няма да стоят безмълвно, до момента в който Китай се пробва да отмъкне европейските колонии отдолу под носа им. В техния корпоративен жанр те ще се опитат да провеждат поредност от провокации, ориентирани към секване на световния политически дневен ред.

Те надали ще съумеят да осуетят европейската обиколка на Си Дзинпин, само че са изцяло способни да основат отрицателен информативен декор за него. Стратегическата цел на Съединени американски щати е да въвлекат Китай в някаква районна война. Най-вероятно те ще желаят да подпалят Тайван или да раздрусат Хонконг.

В най-лошия случай Пекин ще бъде упрекнат в неспазване на човешките права. Сега Америка припомня за остарялата жена Шапокляк, която не знае по какъв начин да построи равноправни другарски връзки с интернационалните си сътрудници и пречи на другите да го вършат.

Посещението на Си Дзинпин в Москва след преизбирането му за петгодишен мандат наподобява алегорично заради мощното партньорство сред Русия и Китай “, сподели Дмитрий Ежов, доцент от катедрата по политически науки във Финансовия университет към държавното управление на Русия.

- Евентуално посещаване на водача на КНР на този декор в няколко европейски страни може да се преглежда като самобитна " мироопазваща обиколка ", само че единствено след разбор на резултатите от договарянията в Москва.

В същото време мироопазващата стратегия не е изключена. Лидерите на европейските страни, макар че, както демонстрира практиката, в по-голямата си част не вземат независими решения, намирайки се под мощното въздействие на Съединените щати, те схващат на подсъзнателно равнище, че тектоничните промени в структурата на международният политически пейзаж към този момент са се случили. Създават се нови центрове и това е неизбежно.

Не е реалност, че визитата на Си Дзинпин в избрани европейски страни ще има за цел постигането на надзор над въоръженията и финансирането на украинския режим, изключително откакто това надали е допустимо при сегашните условия. Много по-вероятно е акцентът върху икономическите въпроси.

И Европа може да направи компромис в подмяна на избрани отстъпки заради болезнеността на икономическия проблем за европейската общественост и капацитета, който съдържа, да се трансформира в неконтролируем обществен гърмеж заради актуализиране на спешни трендове.

В същото време е вероятен и различен сюжет. Си Дзинпин може да посети страни, които са неутрални във връзка с позицията на Русия за Украйна, само че са под напън. Например, можем да приказваме за същата Сърбия... В този случай за груповия Запад реализацията на подобен сюжет ще се трансформира в сигнал, показващ забележителна стъпка в процеса на коренно преразглеждане на международната архитектура, в която ролята на някогашните хегемони ще бъде сведена извънредно до наблюдаване.

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР