Китайският президент Си Дзинпин бе заснет да обвинява канадския премиер

...
Китайският президент Си Дзинпин бе заснет да обвинява канадския премиер
Коментари Харесай

Си Дзинпин нахока Трюдо: Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това не е редно

Китайският президент Си Дзинпин бе сниман да упреква канадския министър председател Джъстин Трюдо на 4 очи по време на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Причината е приключване на информация за двустранния им диалог в Индонезия. Във видеото, публикувано от международните организации, се вижда по какъв начин президентът Си споделя на канадския министър-председател посредством преводач, че това е несвоевременно, и го упреква в липса на " откровеност ", съобщи Актуално.

Вероятно е имал поради известията, че Трюдо е обсъждал хипотетичния китайски шпионаж и намесата в канадските избори по време на срещата.

Разговорите, които се организираха при закрити врата, бяха първите сходни сред Трюдо и Си Дзинпин от години насам.

" Всичко, което обсъждахме, изтече във вестниците и това не е редно ", споделя китайският водач пред Трюдо на мандарин. След като се усмихва и кимва с глава, канадският министър председател дава отговор с думите: " В Канада имаме вяра в свободния, открит и прям разговор и точно подобен ще продължим да водим ".
" Ще продължим да се стремим да работим градивно дружно, само че ще има и неща, по които не сме съгласни ", прибавя той. Преди Трюдо да довърши, президентът Си прекъсва сътрудника си и го моли първо да " сътвори изискванията " за това.

Накрая стиска ръката на Трюдо и си потегля. Кратката, само че показателна замяна на реплики акцентира напрежението сред Китай и Канада, което се повишава след задържането на изпълнителния шеф на Huawei Technologies Мън Ванчжоу през 2018 година и последвалия арест на двама канадци от Пекин по обвинявания в шпионаж.

По-късно и тримата бяха освободени. Наскоро напрежението по оста Отава – Пекин обаче се възобнови след ареста на Юешън Уанг - чиновник в публичния бранш на електрическата компания Hydro-Quebec в Монреал, който беше упрекнат в шпионаж. Уанг е упрекнат, че е " придобил търговски секрети в интерес на Китайската национална република в ущърб на икономическите ползи на Канада ", се споделя в изказване на канадската полиция.

BREAKING: Chairman Xi dresses down Justin Trudeau like a junior employee for leaking their private conversation to the media. Trudeau can barely walk after
— Jack Posobiec
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР