Китайският председател Си Дзинпин бе удостоен в чевъртък с медал

...
Китайският председател Си Дзинпин бе удостоен в чевъртък с медал
Коментари Харесай

Узбекистан и Казахстан наградиха Си Дзинпин с най-висшите си държавни отличия

Китайският ръководител Си Дзинпин бе почетен в чевъртък с орден „ Висша дружба " в Узбекистан. Китайският водач е в Самарканд за срешата на върха на държавните глави на страните от Шанхайската организация за съдействие.

Преди срещата на върха Си Дзинпин беседва с президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, съобщи Радио Китай.

“В продължение на три десетилетия от установяването на дипломатически връзки, Китай и Узбекистан поддържат взаимно почитание, добросъседство и взаимност, непрестанно задълбочават стратегическото взаимно доверие и уголемяват взаимноизгодното съдействие “, съобщи Си Дзинпин.

Той посочи, че Китай и Узбекистан би трябвало да се поддържат взаимно по въпросите, засягащи главните ползи на двете страни като суверенитета, независимостта и териториалната целокупност. Също по този начин би трябвало да ускорят обвързването на тактиките за развиване на двете страни, с цел да вървят напред в общо солидарно развиване.

Ползотворна опция е разширение съдействието в региона на енергетиката, обезпечаване безвредно действие на газопровода сред Китай и Централна Азия и създаване на структури за съдействие за диверсификация доставките на сила. Китай желае да продължи съдействието с Узбекистан в региона на опазването на здравето, имунизациите и фармацевтиката, съобщи Си Дзинпин.

Китайският ръководител уточни, че Китай желае да ускори съдействието с Узбекистан в опълчване на намесата на непознати сили във вътрешните работи на страната и поддържане на ползите за районната сигурност. Китай е очарован от решението на Узбекистан да стане хазаин на срещата на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие и в бъдеще чака да остане стратегически сътрудник на страната.

Президентът Шавкат Мирзийоев съобщи, че връзките сред неговата страна и Китай отразяват духа на взаимно ценене, добросъседство и взаимополза. Узбекистан уверено следва правилото за „ един Китай “, както и поддържа позицията на Китай по въпросите за Тайван и Синдзян.

След срещата държавните глави подписаха „ Съвместна декларация сред Китай и Узбекистан “.

Си Дзинпин също по този начин се срещна настрана с президентите на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, на Туркменистан Сердар Бердимухамедов, на Таджикистан Емомали Рахмон и на Киргизстан Садир Джапаров.

На срещата със Сердар Бердимухамедов Си Дзинпин уточни, че връзките сред Китай и Туркменистан са с значимо стратегическо значение за бъдещето на района. Председателят разчита доста на взаимна и постоянна поддръжка сред двете страни.

На срещата със Садир Джапаров, Си Дзинпин посочи, че Китай поддържа пътя на независимо без значение развиване на Киргизстан и се опълчва на всякаква външна интервенция във вътрешната политика на страната.

Председателят на КНР Си Дзинпин дойде в Самарканд в сряда вечерта. С това стартира формалното му посещаване в Узбекистан. По-късно той ще вземе присъединяване и в срещата на върха на водачите на ШОС. Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и министър председателят Абдула Арипов посрещнаха Си Дзинпин с публична гала на летището.

В своята тирада китайският ръководител изрази сърдечни поздрави от името на китайския народ към Узбекистан. Той съобщи, че двете страни са свързани с обичайно другарство.
Двустранното всеобхватно стратегическо партньорство сред Китай и Узбекистан се развива с бързи темпове и основава благоденствие освен за двата народа, а също подтиква мира, стабилността и просперитета в района. Си Дзинпин изрази предпочитание да работи дружно с президента Мирзийоев за задълбочаването на двустранното съдействие, а по време на визитата двамата ще обсъдят общите интернационалните и районни въпроси.

Си Дзинпин също по този начин изрази откровеното си очакване към присъединяване в срещата на върха на водачите на ШОС в Самарканд, с цел да поддържа взаимната работа на всички страни в „ духа на ШОС “, както и работата по взаимноизгодното съдействие и постоянното развиване на организацията.

По-рано на 14 септември в Нур-Султан, столицата на Казахстан, където бе на посещаване, Си Дзинпин взе участие в гала, на която президентът Касъм-Жомарт Токаев му връчи медал „ Златен орел “. Връчването се организира в президентската резиденция.

Орденът е най-висшето държавно отличие в Казахстан. С него се награждават персони, съдействали за построяването на страната, в това число и задгранични държавни глави, които са съдействали за развиването на другарските връзки сред Казахстан и света.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР