Китайският мегаполис е с население над 30 милиона души и

...
Китайският мегаполис е с население над 30 милиона души и
Коментари Харесай

Чунцин - градът на бъдещето

Китайският мегаполис е с население над 30 милиона души и е един от най-бързо растящите стопански градове в страната
Модернистичните визии на Китай за архитектура, бизнес, стопанска система и урбанистични политики в препълнени от хора градове, сигурно си заслужават вниманието.

В случая няма по-подходящ образец от намиращия се в Югозападен Китай мегаполис Чунцин - град, който може да познавате от известните фрагменти по целия свят, в които влака на метрото минава през средата на жилищен блок.

Това се е наложило заради урбанистичните проблеми на града, свързани с огромната популация. Спомням си, че когато бях там, попитах дали врязващото се метро по средата на жилищния блок пречи на жителите на блока. Местните тогава ми дадоха отговор, че минаващия трен се чува в домовете им по този начин, както се чува шума от миялна машина. Дали е по този начин, няма по какъв начин да разберем. 

Този гигантски мегаполис е дом с изключение на на пикантната храна, на милите локални поданици и богата културна история. 

Разположен до река Яндзъ, Чунцин предлага обилие от атракции за туристите, в това число много положителни заведения за хранене, музеи, културни обекти, включени в листата на ЮНЕСКО.

Ето някои забавни обекти в Чунцин, които си коства да посетите, в случай че ви се случи да посетите града. 
 Култовото влакче на метрото минава през жилищен блок в Чунцин
Култовото влакче на метрото минава през жилищен блок в Чунцин
Снимка: iStock by Getty Images Градът на духовете Фенгду  Източник: ichongqing.info
Името звучи злокобно, само че не се стряскайте. Тази сбирка от светилища, храмове и манастири - кацнали на върха на планината Минг - се назовава по този начин, тъй като е отдадена на отвъдния живот.

Качете се на корабче в езерото, изкачете някой скат до момента в който ви ухае на тамян и виждате странни растения.

Не пропускайте да посетите двореца Тианци, 300-годишна постройка - съгласно обичайните вярвания на китайците, съществена спирка за пътуването на всяка душа в идващия живот.
Подводният музей Baiheliang  Източник: watermuseums.net
Първият подводен музей в Китай, Baiheliang, е нещо като инженерен героизъм.

Разположен край Яндзъ в региона на така наречен Три проломи, той има като център дълъг 1600 метра скален било с вековни надписи на стихотворения, резби, краснопис и други, всички записващи възхода и падението на една от най-важните реки на Китай.

Посетителите се спускат с асансьори, с цел да видят забавните остатъци през стъкло.
Локална пикантна кухня и хот пот  Традиционна храна от региона. Една от най-вкусните китайски гастрономически обичаи идват от този регион
Традиционна храна от региона. Една от най-вкусните китайски гастрономически обичаи идват от този регион
Снимка: iStock by Getty Images
Пикантни люти чушки, ароматна канела, фино нарязани филийки от говеждо месо или деликатни морски блага.

Хот пота в жанр Чунцин е наложителен, когато посещавате това кътче на Китай. Препоръчвам ви нежна, пържена люспеста змиорка. Ако не си падате по такива неща, има и други разновидности на месо, риби, скариди и вегетариански ястия.
Музеят за изкуство на Чунцин  Музеят за изкуство в Чунцин, именуван още Гуитай Арт Център
Музеят за изкуство в Чунцин, именуван още Гуитай Арт Център
Снимка: iStock by Getty Images
Задължително посетете театралната зала и музей за съвременни изкуства Гуотай. Всъщност тук има доста зали: галерии, спектакъл, зали за прожекции и всевъзможни събития. Само при срещата с това извънредно красиво архитектурно достижение, няма по какъв начин да останете безразлични. Сградата е извънредно красива и доста авангардна. Състои се от преплетени в снопове червени греди и се счита, че е въодушевена от обичайните ястия на региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР