Китайският лидер Си цзинпин се готви да посети Москва за

...
Китайският лидер Си цзинпин се готви да посети Москва за
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Си отива при Путин през април или май

Китайският водач Си цзинпин се готви да посети Москва за среща на върха с президента на Русия през идващите месеци, съгласно хора, осведомени с проекта, до момента в който Владимир Путин води война в Украйна и се показва като знаменосец против водения от Съединени американски щати световен ред, написа през днешния ден в. " Уолстрийт джърнъл ".

Пекин споделя, че желае да играе по-активна роля, ориентирана към преустановяване на спора, а хората, осведомени с проектите за пътешестване на Си, споделиха, че срещата с Путин ще бъде част от натиска за многостранни мирни договаряния и ще разреши на Китай да повтори апелите си да не се употребяват нуклеарни оръжия.

Западните столици показаха песимизъм по отношение на дипломатическата самодейност на Китай, чиито общи контури бяха прегледани за първи път предходната седмица от първия посланик на страната Ван И на Мюнхенската конференция по сигурността.

Уговорките за визитата са на ранен стадий и времето не е финализирано, са споделили източниците пред " Уолстрийт джърнъл ". Си може да посети Путин през април или при започване на май, споделиха те, когато Русия чества успеха над Германия във Втората международна война, събитие, което Кремъл употребява предходната година, с цел да оприличи определените водачи на Украйна на нацисти.

Ван беше в Москва във вторник, с цел да разиска връзките сред Китай и Русия и „ интернационалните и районни горещи въпроси от общ интерес “, съобщи китайското външно министерство.

По-рано, в Германия, Ван каза, че Китай ще излезе с позиция за Украйна тази седмица, планувана за първата годишнина от съветското навлизане.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, говорейки в централата на НАТО във вторник, сподели, че се е срещнал с Ван и е чул основни детайли от проекта на Китай. Той сподели, че Киев чака цялостния текст, преди да направи изводи, само че сподели, че правилото на териториалната целокупност би трябвало да бъде крайъгълен камък.

„ Защото, в случай че някоя страна помогне на Русия да унищожи териториалната целокупност на Украйна, тогава правилото е подкопан и посланието е ясно: всеки различен може да направи това във всяка друга съответна обстановка на картата на света “, сподели той.

Си и Путин се срещнаха седмици преди войната на Зимните олимпийски игри в Пекин, като публикуваха съвместно изказване, оспорващо водения от Съединени американски щати международен ред и декларирайки другарство „ без ограничавания “.

Оттогава Пекин дава дипломатическа поддръжка на Москва и икономическа помощ на фона на западните наказания. Китай купува руски петрол и газ и продава микрочипове и други високотехнологични артикули, които могат да имат военна приложимост.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР