Китайският лидер Си Дзинпин възнамерява да проведе телефонен разговор с

...
Китайският лидер Си Дзинпин възнамерява да проведе телефонен разговор с
Коментари Харесай

Си Дзинпин планира телефонен разговор със Зеленски?

Китайският водач Си Дзинпин има намерение да организира телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на съветската военна намеса. Това евентуално ще се случи идната седмица след срещата на китайския държавен глава с съветския му сътрудник Владимир Путин в Москва, съобщава The Wall Street Journal, като се базира на свои осведомени източници.

Разговорите с водачите на двете враждуващи страни отразяват напъните на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за преустановяване на войната в Украйна, отбелязва изданието.

Си обмисля да посети други европейски страни като част от пътуването си до Русия, макар че цялостният му маршрут към момента не е доказан, настояват събеседниците на американския вестник.

Директен диалог със Зеленски, в случай че се случи, ще означи забележителна стъпка в напъните на Пекин да поеме ролята на основен миротворец в Украйна, които до момента бяха посрещнати със песимизъм в Европа. Това също по този начин ще укрепи престижа на Пекин като световен мощен медиатор, откакто улесни изненадващия дипломатически пробив сред Саудитска Арабия и Иран предходната седмица.

По-рано Reuters заяви, че визитата на Си в Москва може да се случи още идната седмица. Wall Street Journal заяви през февруари, че Си се готви да посети Москва през идващите месеци.

По време на събитие предишния месец, отбелязващо първата годишнина от началото на съветската намеса, Зеленски  заяви, че възнамерява да се срещне със Си, с цел да обсъдят концепциите на Китай за преустановяване на спора в Украйна. Той също по този начин изрази вярата си, че Китай няма да доставя оръжия на Русия - стъпка, която Съединени американски щати считат, че Пекин обмисля, само че която Китай отхвърли.

Руското държавно управление съобщи, че споделя възгледите на Пекин за спора и приветства мирното предложение на Китай. Първият детайл от мирния проект на Китай, който приканва за " ценене на суверенитета на всички страни ", е основата на външната политика на Пекин, написа " Фокус ".

Китай публично счита Украйна за суверенна нация и Си и Зеленски организираха телефонен диалог, с цел да отбележат 30 години връзки сред двете народи единствено седмици преди съветските войски да нападат. Въпреки това Пекин се въздържа да осъди съветските военни дейности в Украйна и изрично отхвърля да ги дефинира като инвазия.

Не е известно Си да е разговарял със Зеленски от началото на военните дейности, до момента в който китайският водач се е свързал с  Путин няколко пъти посредством видео диалози и срещи лице в лице от началото на войната. Това включваше среща в Узбекистан през септември в първото интернационално пътешестване на президента след пандемията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР