Китайският лидер Си Дзинпин предложи Китай да изпрати нови панди

...
Китайският лидер Си Дзинпин предложи Китай да изпрати нови панди
Коментари Харесай

„Посланици на приятелството“: Китай предложи да изпрати нови панди на САЩ

Китайският водач Си Дзинпин предложи Китай да изпрати нови панди в Съединените щати, наричайки ги „ посланици на другарството сред китайския и американския народ “.

То жест цели да облекчи обтегнатите връзки сред двете страни.

Двете дребни са се родили на 25 юни единствено по 113 грама всяко

„ Аз научих, че зоопаркът в Сан Диего и калифорнийците с неспокойствие чакат да се радват още веднъж на панди “, сподели Си Дзинпин пред американски бизнес водачи по време на тирада в Сан Франциско в сряда.

„ Готови сме да продължим съдействието си със Съединените щати за опазването на пандите и да създадем всичко допустимо, с цел да отговорим на желанията на калифорнийците, с цел да задълбочим  сред нашите два народа “, добави той.

Сред останалите им тематики на диалози са били споровете в Близкия изток и Украйна

Китайският водач организира обширни диалози с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, където двамата водачи направиха позитивни стъпки за стабилизиране на нестабилните връзки сред двете най-големи стопански системи в света.

Китай заема панди на повече от 20 страни по света като посланици на другарството.

През последното десетилетие Си Дзинпин е одобрил изпращането на панди в цяла Европа, в това число Германия, Холандия, Дания и Финландия. Миналата година Китай изпрати двойка панди на Катар, като това бе първата страна от Близкия изток, на която биват предоставени такива животни.

Пекин не възобнови контракта, по силата на който животните живееха в Америка

За разлика от това Китай не е предоставял нови панди на Съединени американски щати от две десетилетия.

Пандите служат като всекидневен барометър на китайско-американските връзки от 1972 година, когато Пекин подари двойка мечки на Националната зоологическа градина Смитсониън във Вашингтон след историческото пътешестване на американския президент Ричард Никсън до Китай.

По-рано този месец последните три останали панди в Националната зоологическа градина Смитсониън – Тиен Тиен, Мей Сянг и най-младото им малко, Сяо Ци Джи – бяха върнати на Китай, отбелязвайки края на повече от 50 години китайски панди, настанявани в зоологическата градина.

Тяхното тръгване оставя зоологическата градина в Атланта като единствената в Съединени американски щати, която има панди от Китай. Договорите за четирите мечки на Атланта изтичат през идната година, само че към момента няма информация за удължение на контракта.

„ Наскоро трите панди в Националната зоологическа градина на Смитсониън във Вашингтон се върнаха в Китай. Казаха ми, че доста американци, изключително деца, в действителност не са склонни да се сбогуват с пандите и са отишли ​​в зоологическата градина, с цел да ги изпратят “, сподели Си на вечерята в сряда.

Малката панда към този момент провокира огромен интерес

Китайският водач не даде спомагателни детайлности за това къде могат да бъдат изпратени бъдещи китайски панди, само че допусна, че Калифорния ще бъде най-вероятната дестинация.

Зоологическата градина в Сан Диего върна последните си две панди на Китай през 2019 година след подписване на контракта за заем.

Четиричасовата среща сред Си и Байдън в сряда беше първият път, в който двамата водачи разговаряха от ноември 2022 година, когато се срещнаха в коридорите на друга интернационална среща в Бали, Индонезия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР