Китайският лидер Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други

...
Китайският лидер Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Нарендра Моди обсъждат войната в Украйна с Путин, БРИКС обмисля разширяване

Китайският водач Си Дзинпин, индийският министър председател Нарендра Моди и други водачи на страни от БРИКС разискаха войната в Украйна с съветския президент Владимир Путин, който ръководи среща на организацията за да покаже на Запада, че опитите за изолираност на Русия са се провалили, съобщи Ройтерс.

БРИКС, концепция в " Голдман Сакс " отпреди две десетилетия за изложение на растящото икономическо въздействие на Китай и други огромни разрастващи се пазари, през днешния ден е организация, на която се пада 45% от международното население и 35% от световната стопанска система, предава БНР.

Но даже и измежду членовете на организацията има разлики и терзания по какъв начин разширението на БРИКС може да стане бързо и в това време да се запазят някои показа за геополитически цели и да се реализиран някои действителни стопански резултати.

Путин, чиято администрация отхвърля обвинявания във военни закононарушения като политически, откри срещата през днешния ден, заявявайки, че над 30 страни са изразили интерес от присъединение към БРИКС, само че е значимо да има баланс при всяко разширение.

" Ще бъде неправилно да се пренебрегва невижданият интерес на страните от Глобалния юг и изток от усилване на контактите с БРИКС ", съобщи Путин пред водачите на страните от организацията в Казан, съветски град на брега на р. Волга.

" В същото време е значимо да запазим баланс и да предотвратим спад в успеваемостта на БРИКС ", сподели той, допълвайки, че организацията ще разиска и острите районни спорове, имайки поради Близкия изток и Украйна.

Акронимът БРИК е формиран през 2001 година от тогавашния основен икономист на " Голдман Сакс " Джим О'Нийл в проучвателен документ, които акцентира огромния капацитет за растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Русия, Индия и Китай стартират по-официални срещи, след което към тях с е причисляват и Бразилия, и Южна Африка в БРИКС, а след това и Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ. Саудитска Арабия към момента не е формален член.

Над 20 водачи вземат участие в актуалната среща в Казан.

Външнополитическият консултант на Путин Юрий Ушаков съобщи, че бъдещо разширение на групата би трябвало да вземе поради избрани критерии и че е координиран лист от 13 страни - евентуални бъдещи членки.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР