Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзинпин обещаха да подобрят отношенията САЩ – Китай

Китайският водач Си Дзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещнаха за дълго чакани разговори в миг, когато връзките сред двете страни се намират на най-ниското си равнище от десетилетия поради различия по редица въпроси - от Тайван до търговията, оповестява " Ройтерс ".

Двамата проведоха първата си персонална среща, откогато Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена напрегнато поради съветската инвазия в Украйна.

Си и Байдън се усмихнаха, до момента в който се ръкуваха топло пред редица китайски и американски флагове в бална зала в първокласния хотел " Мулия " в залива Нуса Дуа на Бали.

Чудесно е да те видя, заяви американския президент на китайския си сътрудник, до момента в който го прегръщаше, откакто по-рано съобщи пред кореспонденти, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за връзка на персонално и държавно равнище.

" Като водачи на нашите две страни, съгласно мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да ръководят своите разлики, да предотвратят конкуренцията да прерасне в спор и да намерят метод да работят дружно по належащи международни въпроси, които изискват взаимното ни съдействие ", посочи той.

Байдън открои изменението на климата и продоволствената неустановеност като проблеми, с които светът чака двете страни да се оправят.

Си отвърна, че отношенията сред техните две страни не дават отговор на международните упования.

" Така че трябва да начертаем верния курс за връзките сред Китай и Съединени американски щати. Трябва да намерим вярната посока за двустранните връзки напред и да издигнем връзките ", настоя той.

Светът чака, че Китай и Съединените щати ще се оправят вярно с връзките си, акцентира Си, добавяйки, че чака с неспокойствие да работи с Байдън, за да върне връзките в правия път.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР