Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

С прегръдка Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

Китайският водач Си Дзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещнаха за дълго чакани диалози в миг, когато връзките сред двете страни се намират на най-ниското си равнище от десетилетия поради различия по редица въпроси - от Тайван до търговията, оповестява " Ройтерс ".

Двамата организираха , откогато Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена напрегнато поради съветската инвазия в Украйна.

Си и Байдън се усмихнаха, до момента в който се ръкуваха топло пред редица китайски и американски флагове в бална зала в първокласния хотел " Мулия " в залива Нуса Дуа на Бали.

Чудесно е да те видя, съобщи американския президент на китайския си сътрудник, до момента в който го прегръщаше, откакто по-рано съобщи пред кореспонденти, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за връзка на персонално и държавно равнище.

" Като водачи на нашите две страни, съгласно мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да ръководят своите разлики, да предотвратят конкуренцията да прерасне в спор и да намерят метод да работят дружно по належащи международни въпроси, които изискват взаимното ни съдействие ", посочи той.
 Съединени американски щати: Китай не утвърждава
Съединени американски щати: Китай не утвърждава " безотговорните " нуклеарните закани на Русия

Пекин се чувствал неловко от реториката на стратегическия си сътрудник

Байдън открои изменението на климата и продоволствената неустановеност като проблеми, с които светът чака двете страни да се оправят.

Си отвърна, че връзките сред техните две страни не дават отговор на международните упования.

" Така че би трябвало да начертаем верния курс за връзките сред Китай и Съединени американски щати. Трябва да намерим вярната посока за двустранните връзки напред и да издигнем връзките ", настоя той.

Светът чака, че Китай и Съединените щати ще се оправят вярно с връзките си, акцентира Си, добавяйки, че чака с неспокойствие да работи с Байдън, с цел да върне връзките в правия път.
 Лична среща Байдън и Си Дзинпин на Г-20 - най-важните двустранни връзки в света Обновена
Лична среща Байдън и Си Дзинпин на Г-20 - най-важните двустранни връзки в света

Ще обсъдят персонално задълбочаване на информационните линии сред Съединени американски щати и Китай

Очаква се съществени тематики на разискване да бъдат Тайван, Украйна и нуклеарните упоритости на Северна Корея - въпроси, които ще надвиснат и над Г-20, която се организира без наличието на съветския президент Владимир Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров ще съставлява Путин на срещата на Г-20 - първата, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари - откакто Кремъл разгласи, че Путин е прекомерно ангажиран, с цел да участва.

На срещата на върха в Камбоджа през вчерашния ден Байдън акцентира, че, като в същото време поддържат информационните линии отворени, с цел да предотвратят спор.
 Китай настоя Съединени американски щати да спрат с опитите да го потискат
Китай настоя Съединени американски щати да спрат с опитите да го потискат

Китайският външен министър беседва по телефона с американския си сътрудник

Отношенията сред Вашингтон и Пекин бяха разтърсени през последните години поради възходящото напрежение по въпроси, като Хонконг и Тайван, Южнокитайско море или комерсиалните практики и ограничавания на Съединени американски щати върху китайските технологии.

Американски чиновници обаче разкриха, че през последните два месеца двете страни са положили негласни старания за възобновяване на връзките.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън заявиа пред кореспонденти в Бали по-рано, че срещата има за цел " да стабилизира връзките сред Съединените щати и Китай и да сътвори по-сигурна атмосфера за американския бизнес ".

По нейни думи Байдън е бил явен с Китай по отношение на опасенията за националната сигурност във връзка с рестриктивните мерки върху сензитивните американски технологии и е изразил угриженост по отношение на надеждността на китайските вериги за доставка на някои артикули, като минерали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР