Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън и Си Цзинпин започнаха срещата си с усмивка

Китайският водач Си Дзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се здрависаха сърдечно на дълго чакана среща на върха на Г-20, която ще се състои на следващия ден на остров Бали. В момента връзките сред техните страни са помрачени от различия по голям брой въпроси от Тайван до търговията, заяви Reuters.

Си Дзинпин и Джо Байдън се ръкуваха задушевно пред редица китайски и американски флагове в бална зала в първокласния хотел Mulia в залива Нуса Дуа на Бали.  Това са първите персонални диалози сред президентите, откогато Байдън зае президентския пост в Белия дом.

Като водачи на нашите две народи, споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да ръководят нашите разлики, да предотвратят превръщането на конкуренцията в спор и да намерят способи да работят дружно по незабавни световни въпроси, които изискват нашето взаимно съдействие, съобщи американският президент. Той загатна изменението на климата и продоволствената неустановеност като проблеми, с които светът чака двете страни да се оправят.

В отговор Си Дзинпин сподели, че като водачи на две огромни страни те би трябвало да начертаят своя курс, да намерят вярната посока и да подобрят връзките си. Китайският президент чака с неспокойствие да работи с Байдън, с цел да върне връзките в верния път.

Готов съм за прям и изчерпателен продан на отзиви по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той сподели още, че се надява Китай и Съединени американски щати да " намерят вярната посока ".

Нашите страни би трябвало да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, прикани китайският президент, представен от Ройтерс.

Нито един от водачите не носеше маска, с цел да се защищити от Коронавирус, макар че членовете на техните делегации имаха такива.

Очаква се главните тематики на диалог сред Си Дзинпин и Джо Байдън да бъдат Тайван, Украйна и нуклеарните упоритости на Северна Корея - въпроси, които ще дискутират и другите на върха на Г-20. Срещата се организира без наличието на съветския президент Владимир Путин. Вместо него там ще бъде съветският външен министър Сергей Лавров.

В неделя Байдън сподели на азиатските водачи в Камбоджа, че информационните линии на Съединени американски щати с Китай ще останат отворени, с цел да се предотврати спор, като тежките договаряния са съвсем сигурни в идващите дни.

Отношенията сред двете страни бяха разтърсени през последните години от възходящото напрежение по въпроси, вариращи от Хонконг и Тайван до Южнокитайско море, комерсиалните практики и рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху китайската технология.

Според публични представители на Съединени американски щати през последните два месеца Пекин и Вашингтон са положили старания за възобновяване на връзките.

„ Тези срещи не се организират изолирано, те са част от доста нескончаем развой “, сподели чиновник на администрацията на Байдън.

„ Ние участвахме в сериозна, продължителна – десетки и десетки часове – тиха дипломация зад кулисите ”.

Домакинът на срещата на върха на Г-20, президентът Джоко Видодо от Индонезия, сподели, че се надява тя да спомогне за икономическото възобновяване в международен мащаб.

Една от главните тематики на Г-20 ще бъде войната на Русия в Украйна и Байдън ще бъде „ непростителен “ в отбраната си на европейската нация, обявиха американски публични лица предходната седмица. Си и Путин стават все по-близки през последните години, обвързани от споделеното си съмнение към Запада и препотвърждават партньорството си броени дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Китай внимава да не дава никаква директна материална поддръжка, която може да провокира западни наказания против него.

През последните седмици Западът упрекна Русия, че прави безотговорни изказвания по отношение на вероятното потребление на нуклеарни оръжия след нахлуването й в Украйна през февруари. Русия на собствен ред насочи обвиняване против Запада, че употребява " провокативна " нуклеарна изразителност.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Xi Jinping (@xi.jinping_cn)

Руският министър Лавров сподели в неделя, че Западът " милитаризира " Югоизточна Азия в опит да овладее съветските и китайските ползи, подготвяйки почвата за по-голяма борба със западните водачи на Г-20.

Очаква се на следващия ден украинският президент Володимир Зеленски да направи послание към срещата на Г-20 посредством видеовръзка.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР