Китайският лидер Си Дзинпин и държавният секретар на САЩ Антъни

...
Китайският лидер Си Дзинпин и държавният секретар на САЩ Антъни
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Антъни Блинкен нищят отношенията между Китай и САЩ

Китайският водач Си Дзинпин и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещнаха през днешния ден в Пекин,  за да поправят връзките сред двете страни, написа СиЕнЕн. Срещата беше обществено оповестена от Съединени американски щати, единствено към час преди да стартира. Тя се състои в Голямата зала на народа в Пекин, съгласно китайската държавна телевизия CCTV.

" Светът се нуждае от цялостни постоянни китайско-американски връзки,  дали Китай и Съединените щати могат да се схващат има отношение към бъдещето и ориста на човечеството ", сподели Си пред Блинкен. " Китай зачита ползите на Съединените щати и няма да оспори или размени Съединените щати. По сходен метод Съединените щати също би трябвало да почитат Китай и да не накърняват законните права и ползи на Китай ", добави Си.

Двете световни сили все повече са в спор по голям брой въпроси, вариращи от тесните връзки на Пекин с Москва, до американските старания да лимитират продажбата на съвременни технологии на Китай. Тази среща е опит да бъдат поправени взаимоотношения им , откакто те се разпаднаха след по-рано тази година.
 Блинкън ще посети Китай на 18 юни
Блинкън ще посети Китай на 18 юни

Очаква да се срещне с външния министър Цин Ган и вероятно президента Си Дзинпин

Блинкен е първият държавен секретар на Съединени американски щати, който посещава Пекин от пет години насам и диалозите му с високопоставени китайски чиновници се считат за основен лакмус за това дали може да се изковат някакъв тип разведряване във време на продължаващо съмнение.

Преди това, в понеделник сутринта, една почти тричасова среща сред Блинкен и китайския държавен съветник/министър на външните работи Уанг И акцентира дълбоките провокации при превъзмогването на недоверието и търканията сред Съединени американски щати и Китай. Уанг разказа " неправилното разбиране " на Китай от страна на Вашингтон като " главната причина " за утежняването на връзките сред двете страни. Той изиска Съединени американски щати да спрат да " потискат " софтуерното развиване на Китай и да стартират " китайската опасност ".

Уанг също повтори, че Тайван е един от " главните ползи " на Китай , във връзка с който той " няма място за компромис или оттегляне ". Самоуправляващият се либерален остров от ден на ден се трансформира в друга възпламенителна точка в връзките сред Съединени американски щати и Китай.
 Китай: Съединени американски щати имат проект за заличаване на Тайван
Китай: Съединени американски щати имат проект за заличаване на Тайван

Вашингтон употребявал тайванците като пушечно месо

По време на срещата Блинкен акцентира нуждата страните " отговорно " да ръководят конкуренцията си посредством " отворени канали за връзка ", с цел да подсигуряват, че " няма да премине в спор ", сподели в изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър. Той разказва диалозите като " откровени и продуктивни " и сподели, че те включват разискване на евентуално съдействие по споделени транснационални провокации. Според изказването, Блинкен споделя, че Съединени американски щати ще продължат да употребяват своята дипломация, с цел да " отстояват ползите и полезностите на американския народ ".

Преди това, Блинкен се среща с китайския външен министър Цин Ган в неделя . Цин споделя, че и двете страни са се съгласили да " напреднат с разговора, обмена и съдействието " и " да поддържат взаимоотношения на високо равнище ", съгласно информация от Пекин.

Среща им продължава повече от пет часа и по-късно завършва с работна вечеря. Според Пекин, тя е довела до прогрес, като и двете страни демонстрираха " предпочитание за понижаване на напрежението " . До момента, никоя от двете страни не е споменавала съответни съглашения.
 Блинкън е обезпокоен от обвързаността на Пекин с Москва
Блинкън е обезпокоен от обвързаността на Пекин с Москва

Няма признаци Русия да е подготвена за смислена дипломация, счита той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР