Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно

...
Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно
Коментари Харесай

Китай и Русия създават нов международен ред без САЩ

Китайският водач Си Дзинпин през днешния ден дойде в Москва на тридневно посещаване, което дава мощен политически подтик на съветския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна, заяви Асошиейтед прес. Китай и Русия дефинираха пътуването на Си като част от напъните за по-нататъшно задълбочаване на тяхното " безгранично другарство ".

Кремъл приветства мирния проект на Китай за Украйна и съобщи, че той ще бъде разискван на диалозите сред Путин и Си, които ще стартират през днешния ден на вечеря.

Пекин прикани за преустановяване на огъня, само че Вашингтон изрично отхвърли концепцията, тъй като тя би затвърдила триумфите на Кремъл на бойното поле.

Пътуването на Си до Русия идва, откакто в петък Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинявания във военни закононарушения. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като " правно недействителен ". Китайското външно министерство през днешния ден прикани МНС да " зачита юрисдикционния имунитет " на президента и да " заобикаля политизирането и двойните стандарти ".

Китай гледа на Русия като на източник на петрол и газ за своята жадна за сила стопанска система и като на сътрудник в опълчването на това, което и двете страни считат за американска доминация в международните каузи. Военни специалисти чакат двамата да търсят способи за заобикаляне на глобите за продажба и даване на китайско съоръжение на Русия.

Съединени американски щати ще наблюдават от близко резултатите от срещата в Москва сред китайския президент Си Дзинпин и президента на Руската федерация Владимир Путин, увери координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, информира FOX News.

" И двете страни подкопават основания на правила интернационален ред, който Съединени американски щати и доста от нашите съдружници и сътрудници са построили след края на Втората международна война ", акцентира Кърби.

По думите му Москва и Пекин " биха желали да пренапишат разпоредбите на играта в света “. Кърби също по този начин уточни, че те " укрепват съдействието и връзките си, изключително в последно време ", написа " Фокус ". Той добави, че се надява Си Дзинпин да поддържа отворени линиите за връзка с американския президент Джо Байдън и че ще се опита да разбере украинската позиция посредством договаряния с президента на страната Володимир Зеленски.



Пекин и Москва са положителни съседи и надеждни сътрудници, съобщи Си Цзинпин при идването си на държавно посещаване в съветската столица, съобщи ТАСС.

" Много съм благополучен да дойда още веднъж на държавно посещаване на територията на нашия непосредствен комшия по покана на президента Владимир Владимирович Путин. От името на китайското държавно управление и народ насочвам откровените си поздрави и най-хубави пожелания към съветското държавно управление и народ ", съобщи Си. " Китай и Русия са положителни съседи и надеждни сътрудници, свързани през планини и реки ", добави той.

Китайският президент изрази убеденост, че визитата му ще даде нов подтик на развиването на руско-китайските връзки и стратегическото взаимоотношение сред двете страни.

" По време на своето посещаване чакам да проведем изчерпателен продан на отзиви с президента Владимир Путин по отношение на двустранните връзки и значими районни и интернационалните тематики от съвместен интерес, както и да очертаем проект за развиване на стратегическото взаимоотношение и практическото съдействие ", съобщи китайският водач.

Развитието на връзките сред Китай и Русия освен носи осезаеми изгоди за народите на двете страни, само че и има забележителен принос за напредъка на света като цяло, акцентира Си.

По време на идните руско-китайски договаряния в Москва президентът на Русия Владимир Путин изчерпателно ще изясни на ръководителя на Китайската национална република Си Цзинпин позициите на Русия по отношение на вероятно споразумяване на украинската рецесия. Това сподели през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Така Си Цзинпин ще може да се запознае от първа ръка с настоящата съветска позиция по въпроса, изясни той.

Двамата водачи " по един или различен метод " ще обсъдят и китайския проект за спокойно споразумяване, уточни Песков.

" По един или различен метод тематиките, наранени в този проект, несъмнено, неизбежно ще бъдат наранени при размяната на отзиви за Украйна. Украйна несъмнено ще бъде включена в дневния ред ", увери представителят.

Очаква се договарянията сред Путин и Си да стартират през днешния ден следобяд към 16:30 ч. московско време (15:30 ч. българско). Те ще беседват на четири очи и ще продължат по време на неофициална вечеря. Това ще е " неофициално, само че непосредствено и доста значимо другарство ", посочи Песков.

Решението на Международния углавен съд да издаде заповед за арест на Владимир Путин въобще не се е отразило на работата му, нито върху активността на президентската администрация, сподели представителят в отговор на журналистически въпрос. " Отнасяме се към това умерено, усърдно записваме всичко и продължаваме работа. Главното е, че продължава работа президентът ", добави Песков.



Визитата на китайския водач бе придружена и от негова публикация, оповестена в държавния вестник " Российская газета ".

" Нито една страна на световната сцена няма решаващия глас, който да дефинира целия действителен международен ред ", написа Си Дзинпин в публикацията си, цитирана Българска телеграфна агенция.

Той е убеден, че интернационалната общественост си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали и че не съществува международен ред, в който решаващата дума принадлежи на една обособена страна.

" В актуалния свят текат доста дълбоки промени. Мирът, развиването, съдействието и взаимната изгода - това е неукротим исторически полъх. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на интернационалните връзки е необратима наклонност ", споделя китайският водач.

Си Дзинпин написа, че Китай и Русия твърдо пазят основаната на Организация на обединените нации интернационална система и международния ред, учреден на интернационалното право, както и основополагащите правила и правила на интернационалните връзки, основани на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации и реализират тясна съгласуваност в границите на Организация на обединените нации, Шанхайската организация за съдействие, БРИКС, Г-20 и другите интернационалните платформи, като поставят взаимни старания за поощряване на многополюсността и демократизацията на интернационалните връзки.

За войната в Украйна китайският водач отбелязва, че страните могат да намерят разумен излаз, в случай че се придържат към концепцията за " обща, сложна, взаимна и устойчива сигурност ".

Той акцентира нуждата " да се съблюдават задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, да се почитат резонните безпокойства на всички страни в региона на сигурността, да се поддържат всички старания, ориентирани към спокойно споразумяване на украинската рецесия и да се обезпечи стабилността на световните вериги на производството и доставките ".

Прави усещане, че в двата параграфа, отдадени на войната, отсъства изразът  " териториална целокупност "  по отношение на Украйна. До този миг Пекин съвсем постоянно е изтъквал, че това е един от правилата на китайската страна за анексирането на украински територии още от 2014 година насам.

Си Дзинпин приканва да се продължи взаимната работа по " свързването на самодейността " Един пояс - веднъж " с Евразийския стопански съюз " и да се реализира такава " конструкция на развиването " на двете страни, която да се отличава с " взаимната допълняемост и съгласуемост на обичайна търговия и новите форми на съдействие ".

Путин на собствен ред даде изявление за китайския вестник " Женмин жибао ", в което се разгласи за построяването на " по-справедлив многополюсен международен ред ", като от за следващ път упрекна Запада, че е разпалил войната в Украйна " в опит да резервира световното си владичество и еднополюсния международен ред ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР