Китайският имотен пазар е един от най-динамичните в света, като

...
Китайският имотен пазар е един от най-динамичните в света, като
Коментари Харесай

Градове призраци в Китай показват проблемите на имотния пазар

Китайският заможен пазар е един от най-динамичните в света, като цените му даже надвишават тези на американския. Огромният брой хора, които се местят от селата към огромните градове единствено ускорява потребността от създаване на още и още жилищни блокове. Дали обаче китайският заможен пазар не е балон, който постепенно, само че несъмнено, върви към пръсване?

Един феномен на локалния пазар приказва тъкмо за това - така наречен призрачни градове, които стават все по-често срещана панорама в огромните китайски градове. Те са резултат на стартират план, който по разнообразни аргументи, дали финансови или политически, не е съумял да бъде приключен. Строежът стопира, постройките остават необитаеми и празни, минава време и следва събарянето им. Подобно нещо се случи в края на август 2021 година, когато 14 блока бяха взривени следено в град Кунмин, провинция Юннан. След седем години, в които нито постройките са били приключени, нито са се намерили искащи да се нанесат, те трябваше да бъдат отстранени от съображения за сигурност.

Все по-голям брой хора пък започнаха да се нанасят в жилищата, за които са платили още преди те да бъдат приключени, макар че градежът им е спрял. Репортери на японското издание Nikkei се свързват с две такива дами, като и двете споделят, че просто не могат да си разрешат да заплащат и наем, и ипотека. Поради тази причина те живеят в " жилищата ", които са си купили, макар че те са просто бетонни кутии. Надеждата им е, че дейностите им ще накарат локалното държавно управление да задължи строителните компании да приключват плановете си, щом хората живеят даже в незавършени жилища.

Подобни случай са необичайност, макар че не са и невъзможни. " Правителството ще ни избави във всеки случай ", споделя пред Nikkei една от дамите, наречена Ли, с цел да се резервира анонимността й. Само в Юнан има повече от 80 града-призраци, твърди японското издание.
Реклама
По данни на Nikkei китайският пазар на недвижими парцели е 2.6 пъти по-скъп от този в Съединени американски щати. Общитя му размер доближава 95.6 трлн. $ - това е извънредно високо равнище, което значително е подбудено от последните години на засилен капиталов интерес към бранша. В последните 10 години цената му се е нараснала над три пъти. Изолиран случай ли е Evergrande?

Кризата, в която изпадна китайският колос за недвижими парцели Evergrande, чиито отговорности надвишават 300 милиарда $, беше породена от това, че компанията не съумя да изплати лихвените заплащания към интернационалните вложители. Това накара рейтинговага организация Fitch да разгласи Evergrande в несъблюдение по дълга. Все повече специалисти се притесняват, че казусът на Evergrande може да не е изолиран, а ранен знак за бъдещето на бранша.

Проблемите " надвишават надалеч оттатък Evergrande ", съобщи пред South China Morning Post Джим Венеау, който е началник за Азия на инструментите с закрепен приход в AXA Investment Managers в Хонконг. Фактът, че инспекторите на някои от най-високо оценените имотни групи, разработващи планове, са подали оставки през последните седмици, свидетелства за неналичието на бистрота в бранша.

Особена угриженост провокират скритите задължения - като частни облигации и доверителни заеми, които получават преференциално отнасяне пред отговорностите към задгранични кредитори.Това подхранва опасенията по отношение на неприятното подаване на информация и понижава вероятността офшорните пазари на финансиране да се отворят още веднъж скоро.
Реклама
Друг значим феномен е и голямото значение, което пазарът на недвижими парцели има, за брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай. Доклад на професорите Кенет Рогоф от Харвардския университет и Юанчен Янг от университета Цинхуа стига до извода, че този отрасъл е виновен за 29% от Брутният вътрешен продукт на странта, което е извънредно високо равнище. Тази огромна взаимозависимост слага цялата стопанска система под заплаха, тъй като при вероятно обезценяване в бранша цялостната стопанска система на Китай ще преживее същото.

За проблеми в бранша приказва и друга статистика. Процентът на благосъстоятелност на парцели в градските региони в Китай е 90, което наподобява сносно. За съпоставяне, същият индикатор в Съединени американски щати е 64.8% по данни на Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати, оповестени през предходната година. В Европа равнищата са сходни, като във Франция е 64%, а в Нидерландия - 69.1%. Проблемът обаче се крие в следното - първо, това е % единствено за градските региони, а данните за Европа или Съединени американски щати са за страните. Второ, богатите жители в Китай извънредно постоянно имат по повече от един парцел и това действително трансформира този индикатор.

Затова, наподобява, е по-добър вид да се съпоставя различен сходен индикатор - процентът на незапълнени жилища. В Китай той е 20%, което е много висока стойност. В Съединени американски щати е 9.1%, а в Япония - 13.6%. В Европа цената е по-близка до тази в Китай - 18.1%, само че данните за Европа са предоставени като едно цяло, което не дава най-пълната визия за действителната обстановка.

Прогнозирането на посоката на развиването на пазарите е извънредно мъчно. Възможността прекомерно внимателните вложители в бранша на недвижимите парцели в Китай да пропуснат повратния миг за цените на активите е действителна, а и би имала съществени последици.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Инфраструктура 3 Свят 1 Компании 2 Инфраструктура 3 Икономика 1 Инфраструктура Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР