Китайският държавен вестник Глобъл Таймс“ заяви, че Пекин трябва да

...
Китайският държавен вестник Глобъл Таймс“ заяви, че Пекин трябва да
Коментари Харесай

Китайските медии: Пекин трябва да е готов за война с Тайван

Китайският държавен вестник „ Глобъл Таймс “ съобщи, че Пекин би трябвало да се приготви за военни дейности против самоуправляващия се Тайван и да окаже напън върху Вашингтон в договарянията със Северна Корея, съобщи „ Ройтерс “.

Причината за този апел е решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да одобри закон, който разрешава на длъжностни лица от Вашингтон да се срещат със своите тайвански сътрудници и на представителите на държавното управление в Тайпе да посещават Съединени американски щати.

По време на аудиенция в Тайпе заместник-помощникът на държавния секретар на Съединени американски щати Алекс Уонг съобщи, че задължението на Съединени американски щати към Тайван в никакъв случай не е бил по-голям и че страната е ентусиазъм за целия район.

Пекин гледа на Тайван като на отделила се провинция, а президентът на Китай Си Дзинпин съобщи във вторник, че островната страна ще бъде „ наказана от историята “ в случай че опита да разгласи самостоятелност.

От „ Глобъл Таймс “ приканиха Китай да отвърне уместно на признатия в Съединени американски щати закон, като окаже напън на Вашингтон в сферите на кооперация сред двете страни, като въпросите със Северна Корея и Иран.

„ Континентален Китай би трябвало да се приготви за пряк боен конфликт в Тайванския проток. Трябва ясно да се покаже, че усилването на формалните контакти сред Вашингтон и Тайпе ще има съществени последствия за Тайван “, написа във вестникът.  

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин удостовери позицията на Китай във връзка с формалните срещи сред двете страни и прикани хората да си напомнят мненията на президента Си от началото на седмицата.

„ Китайският народ споделя общото разбиране, че е невероятно от Китай да бъде обособен даже един сантиметър от територията на нашата велика страна. “, сподели Хуа, цитирайки китайския водач.

Изборът на Цай Ингвен за президент на Тайван през 2016 година утежни връзките сред двете страни, защото Пекин подозира, че Цай ще направи опит да разгласи публична самостоятелност. Тайванския президент обаче твърди, че желае да резервира статуквото и да подсигурява мира в района.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР