Китайския учен обяви създаването на първите хора в света с

...
Китайския учен обяви създаването на първите хора в света с
Коментари Харесай

Китайски учени създадоха генномодифицирани близнаци

Китайския академик разгласи основаването на първите хора в света с изкуствено променени гени. ДНК-то на новородените близнаюки е модифицирано благодарение на генния редактор CRISPR, оповестява "Асошиейтед прес ".

Хе Цзянкуй работи в Южен университет за просвета и технологии в Шенжен. Технологията CRISPR се приема за революционна поради лесното ѝ потребление за редакция на гени и извънредно ниската ѝ цена.

Изследователският екип генетично е модифицирал ембрионите на седем двойки, като сполучливата бременност е била единствено една. Родените близначки обаче са изцяло здрави.

"Модификацията е направена за организмът на новородените да има натурален имунитет към ХИВ вируса. Подобна естествена генна разновидност се среща измежду хората, само че доста рядко ", споделя Хе Цзянкуй.

Ученият декларира, че "чувства отговорността за този опит и го е управлявал освен, с цел да бъде първият в тази област, само че и с цел да проправи пътя за такива проучвания ".

Проведените след раждането проучвания демонстрират, че гените единствено на едната от двете близначки са били сполучливо модифицирани. Второто новородено е получило единствено единия от нужните два гена и в резултат на това няма имунитет към ХИВ вируса.

Първата реакция на учените във връзка с изявленията на Цзянкуй се оказа двусмислена. Много от тях обявиха, че за провеждането на сходни опити е прекомерно рано, рисково и е в нарушаване на здравната нравственос. Експерти споделят, че Китай се е устремил към лидерската позиция в региона на генното инженерство и клонирането.

Експериментът на китайските учени е разказан в журналите MIT's Technology Review и Chinese Clinical Trial Registry.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР