Китайските власти възнамеряват да предотвратят принудителната продажба на TikTok. Те

...
Китайските власти възнамеряват да предотвратят принудителната продажба на TikTok. Те
Коментари Харесай

Китайските власти няма да позволят продажбата на TikTok, дори ако платформата трябва да напусне САЩ

Китайските управляващи имат намерение да предотвратят насилствената продажба на TikTok. Те считат да реализират това като лимитират сходна опция притежателя на платформата – компанията ByteDance.

Китайското държавно управление подлага на критика Съединени американски щати за опитите им да забранят TikTok, само че също по този начин даде ясно да се разбере на ByteDance, че избира да забрани приложението в Съединени американски щати, вместо да го продаде.

Това слага компанията в мъчно състояние. Платформата за къси видеоклипове може да загуби най-големия си пазар, възлизащ на 170 милиона консуматори.

Миналата сряда Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа с голямо болшинство законопроект, който ще задължи ByteDance да продаде TikTok или платформата ще бъде блокирана в Съединени американски щати като опасност за националната сигурност. TikTok е упрекната, че платформата събира данни на американските консуматори и може да ги съобщи на китайското държавно управление. Законопроектът към момента би трябвало да получи утвърждение в Сената на Съединени американски щати, само че това може да не е елементарно. Според данните на органа за следене на политическите разноски OpenSecrets, ByteDance е нараснала разноските си за лобиране със 77% през предходната година до 8,74 млн. $. Повечето от парите са отишли в Сената.

Преди това китайското държавно управление е подчертавало, че защото продажбата на TikTok включва трансфер на технологии, ByteDance ще би трябвало да получи утвърждение от управляващите.

Миналия четвъртък представител на Министерството на търговията на Китай прикани Съединени американски щати да „ спрат голословния напън “ върху TikTok и добави, че ByteDance би трябвало „ прецизно да съблюдава китайските закони “.

„ Политиците в Пекин преглеждат законопроекта като опит за „ изстискване “ на скъп актив и няма да толерират сходно отношение. “

коментира Том Нунлист, анализатор на софтуерната политика в основаната в Шанхай консултантска компания Trivium China

Според него, в случай че американските законодатели съумеят да блокират TikTok, сходна орис може да чака и други китайски компании.

Китайското висше управление евентуално ще избере националната горделивост пред финансовите ползи на ByteDance.

Законопроектът за блокиране или продажба на TikTok към момента не е признат, само че някогашният основен изпълнителен шеф на Activision Blizzard Боби Котик и някогашният министър на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин към този момент се интересуват от закупуването на компанията. Сделката се прави оценка на повече от 100 милиарда $. Приходите на TikTok за предходната година са едвам 20 милиарда $. По-важното обаче е, че компанията по този начин и не стана печеливша. Основателят на ByteDance Джан Имин не е разкрил никакви договаряния за продажбата на TikTоk.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР