Китайските власти въведоха временна забрана за жителите на Ухан да

...
Китайските власти въведоха временна забрана за жителите на Ухан да
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Супермаркетите в Ухан са празни, на жителите е забранено да напускат града

Китайските управляващи вкараха краткотрайна възбрана за жителите на Ухан да напущат града поради епидемията от коронавирусът, оповестява Ройтерс. Градът с 11 милиона души е в здравна рецесия, след гибелта на 17 души и заразяването на общо 600.

Хората в града се оплакват, че щандовете по супермаркетите са празни, а защитните, медицински маски за лице са свършили. 

Властите се притесняват, че скоростта на предаване на вируса ще се форсира, защото стотици милиони китайци пътуват вкъщи и в чужбина поради Лунната нова година, която стартира в събота.

Предполага се, че незнайният до момента вариант на вируса се е появил в края на предходната година от нелегално търгувани диви животни на скотски пазар в централния китайски град Ухан.

Случаи на ковид се откриват към този момент и в Съединените щати, които се притесняват, че той към този момент се популяризира по целия свят.

Местната власт на Ухан съобщи, че ще закрие всички градски транспортни мрежи и ще приключи изходящите полети от 10:00 ч. (0200 GMT) в четвъртък. Местните медии обаче обявиха, че някои самолетни компании работят след крайния период.

Държавните медии демонстрираха изображения на един от основните транспортни възли на Ухан - жп гарата Ханку, която е съвсем безлюдна и затворена. Правителството приканва жителите да не напущат града, с изключение на при сериозни обстановки.

Охраната патрулира по огромни автомагистрали, сподели един от жителите, макар че възбраната за овакантяване не загатва за напускането на частни коли от града, а видеоклипове в обществените медии демонстрират дълги опашки по бензиностанциите.

За разлика от тайните във връзка с Тежкия изострен респираторен синдром 2002-03 година (ТОРС), при който починаха близо 800 души, комунистическото държавно управление на Китай този път дава постоянни актуализации, с цел да избегне суматоха преди празниците.

Властите потвърдиха 571 случая на болест и 17 смъртни случая до вечерта в сряда. По-рано стана ясно, че са били докладвани други 393 обвинени случая.

От осем известни случая по целия свят, Тайланд удостовери четири, до момента в който Япония, Южна Корея, Тайван и Съединените щати са докладвали по един.

Наблюдават се минимум 16 души, които са имали непосредствен контакт с мъж от щата Вашингтон, диагностициран с вируса.

Въпреки епидемията, от Световната здравна организация взеха решение да не афишират изключително състояние.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР