Китайските власти отказаха на молбата на два кораба на американския

...
Китайските власти отказаха на молбата на два кораба на американския
Коментари Харесай

Китай отказва на два американски военни кораба достъп до пристанището на Хонконг

Китайските управляващи отхвърлиха на молбата на два кораба на американския военноморски флот да посетят пристанището на Хонконг в околните седмици, съобщи Ройтерс, като се базира на американски висши представители. Агенцията означи, че това става на фона на задълбочаващата се политическа рецесия в някогашната английска колония.

Според източниците, поискали да запазят анонимност, амфибийният транспортен док " Грийн бей " е изискал позволение да посети пристанището по-късно този месец, а ракетният крайцер " Лейк Ери " е желал позволение за септември.

Конкретна причина за отхвърли не е била изтъкната, само че съгласно американските представители, той не е нещо невиждано. За финален път Китай е отказал на сходно искане през септември 2018 година През април тази година обаче китайските управляващи са разрешили военният транспортен съд " Блу ридж " да влезе в хонконгското пристанище.

Отказът бе получен в миг на конфликти сред полицията и стачкуващи, протестиращи против възходящото въздействие на Пекин в Хонконг, на хонконгското летище, нарушавайки за втори ден работата му.

Във Вашингтон президентът Доналд Тръмп сподели, че китайското държавно управление придвижва войски към границата с Хонконг и прикани за усмиряване на ситуацията. Той сподели, че обстановката в Хонконг е комплицирана и деликатна, само че изрази вяра, че тя ще се позволи добре за всички, в това число за Китай, без никой да пострада.

Междувременно полетите от и до летището в Хонконг тази заран бяха обновени след двудневно спиране, съобщи Асошиейтед прес.

Тридесетина протестиращи останаха да лагеруват в зоната за идващите пасажери ден откакто всеобща проява, на която се стигна до стълкновения, докара до анулиране на над 100 полета. Гишетата за чекиране обаче бяха отворени и графикът на полетите наподобява се възстановява.

Летището приключи чекирането в късния следобяд през вчерашния ден, откакто протестиращите превзеха терминала и блокираха достъпа до зоната за заминаващи пасажери. Анулираните през вчерашния ден полети се прибавиха към анулираните поради митинга в понеделник 200 полета.

Повечето протестиращи напуснаха, откакто служители на реда, въоръжени с пикантен спрей и палки, се пробваха да влязат в терминала, водейки битка с стачкуващи, барикадирали входовете с колички за багаж. За малко полицията за справяне с безредиците влезе в стълкновения с протестиращите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР