Китайските власти обявиха награда, еквивалентна на над 23 000 долара, ...

Китайските власти обявиха награда, еквивалентна на над 23 000 долара,

Севернокорейски дезертьор избяга от затвор в Китай

Китайските управляващи оповестиха премия, еквивалентна на над 23 000 $, за залавянето на севернокорейски беглец, който е избягал от пандиза в североизточния град Джилин в понеделник.

Затворникът, разпознат като Джу Ксианджиан, е влезнал незаконно в Китай през 2013 година Три години по-късно той е наказан на 11 години пандиз за нелегално прекосяване на граница, кражба и обир, последвано от депортиране, съгласно правосъдно решаване.

В уведомление, издадено от пандиза в Дзилин, се споделя, че Джу е избягал към 18 часа локално време в понеделник, откакто се е изкачил на заслон, покрай врата, до момента в който пандизчиите работят в двора.

Известието оферира премия от 15 600 $ за информация, която би помогнала на полицията да хване Джу. Сумата може да скочи до 23 400 $ за улики, които водят непосредствено до ареста му- съвсем пет пъти средногодишния годишен приход на жителите на град Джилин и повече от девет пъти този на тези в селските региони.

Драматичното бягство на Джу е снимано на видеозапис от охранителни камери и е оповестен в китайските обществени мрежи от редица държавни медии.

На фрагментите се съзира по какъв начин Джу се изкачва на навеса, тича по покрива и употребява въже, с цел да повреди електрическата ограда, обграждаща стената на пандиза, задействайки поредност от искри. След това стъпва върху оградата, с цел да се изкачи през друга железна ограда и изчезва зад високите стени, до момента в който пандизчии и пазачи гледат.

Полицията е блокирала входовете на околните села и е направила обиск от къща на къща за Джу, съгласно държавния журнал Global Times.

Друго видео посочва, че Джу се прекатурва на земята, откакто скача от високата ограда. Т ой лежи неподвижно прочуто време, преди да стане и да избяга.

Новината за бягството на Джу притегли необятно публично внимание в Китай, където бягствата от пандиза са необичайност. Свързан хаштаг в Weibo, китайската платформа, сходна на Twitter, събра повече от 22 милиона гледания, съгласно Global Times.

Но скоро стартира цензура . Известието за наградата беше изтрито от акаунта на полицията в пандиза в Джилин в обществените мрежи, а някои обвързвани хаштагове и изявления бяха отстранени от Weibo – в това число фрагменти от бягството на Джу.

Според правосъдните документи, на 21 юли 2013 година малко след среднощ, Джу-миньор на въглища-преплува реката от североизточния завършек на Северна Корея до китайско село в град Тюмен, провинция Джилин.

В рамките на часове той проникнал в няколко селски къщи, с цел да открадне пари, мобилни телефони, маратонки и облекла. В третия дом го открива стара жена и вика за помощ.

" Извадих нож, вързан за кръста ми, и намушках бабата в гърба . Тогава забелязах, че носи раница. Опитах се да я дръпна от нея, само че тя не ме пусна, по тази причина я намушках още няколко пъти ", споделя Джу, представен в съда.

Джу е задържан часове по-късно при опит да избяга с такси, се споделя в правосъдния документ. Възрастната жена получава тежки пострадвания, само че оцелява.

Докато е в пандиза, присъдата на Джу беше намалена два пъти-през 2017 година и през 2020 година-за демонстрация на скрупули, положителна дисциплинираност и интензивно присъединяване в "идеологическо, културно и професионално обучение " и трудова работа, заяви държавната телевизия CCTV. Той трябваше да бъде освободен през август 2023 година

Според Хюман Райтс Уоч, избягалите от Северна Корея, изпратени назад в страната, могат да бъдат изправени пред тежко мъчение, в това число изтезания и полово принуждение.

Източник: dnes.bg