Китайските компании правят нещо рядко срещано от 70-те години на

...
Китайските компании правят нещо рядко срещано от 70-те години на
Коментари Харесай

Подготовка за война, социални вълнения или нова пандемия? Китайските компании създават милиции, сякаш е през 70-те

Китайските компании вършат нещо рядко срещано от 70-те години на предишния век насам: основаване на лични армии от доброволци. Най-малко 16 огромни китайски компании, в това число частен млечен колос, са основали бойни сили през последната година, съгласно разбор на Си Ен Ен на известия в държавните медии.

Тези звена, известни като отдели на Народните въоръжени сили, са формирани от цивилни лица, които резервират постоянните си работни места. Те работят като аварийна и спомагателна мощ за китайската войска, най-голямата в света, и са разполагаем за задачи, вариращи от реакция при естествени бедствия и подкрепяне поддържането на „ обществения ред “ до обезпечаване на поддръжка по време на война.

Силите, които сега не работят отвън Китай, имат повече общо с американската Национална армия, в сравнение с нейното милиционерско придвижване, което се отнася до частни паравоенни организации, които нормално имат десен политически фокус.

Създаването на корпоративни бригади акцентира възходящата угриженост на Пекин по отношение на евентуален спор в чужбина, както и обществени безредици вкъщи, до момента в който стопанската система се спъва, споделят анализатори. Възраждането също се преглежда като отговор на пандемията и част от напъните на китайския водач Си Дзинпин да затегне контрола на комунистическата партия върху обществото, в това число корпоративния бранш.

„ Връщането на корпоративните милиции отразява възходящия фокус на Си върху нуждата от по-добро консолидиране на икономическото развиване с националната сигурност, защото страната е изправена пред по-трудно бъдеще на по-бавен напредък и възходяща геополитическа конкуренция “, сподели Нийл Томас, помощник по китайската политика в Asia Society Центърът за разбор на Китай на Института за политика.

„ Корпоративните милиции под военно управление биха могли да оказват помощ на Комунистическата партия по-ефективно да потуши произшествия на обществени безредици като потребителски митинги и стачки на чиновници “, сподели той.

Икономиката на Китай набъбна с 5,2% през 2023 година, малко по-добре от формалната цел, сложена от Пекин. Но страната е изправена пред безчет провокации, в това число рекорден спад на парцелите, растяща младежка безработица, дефлационен напън, възходящи корпоративни отговорности и възходящ финансов стрес в локалните държавни управления.

Протестите наподобява се популяризират, до момента в който разочарованието пораства. Броят на работническите стачки и демонстрации набъбна до 1794 през 2023 година, повече от два пъти по отношение на 2022 година, когато бяха регистрирани 830 случая, съгласно данни от China Labor Bulletin, основана в Хонконг организация с нестопанска цел, която следи митингите на служащите.

Преди малко повече от година протестиращи влязоха в конфликти с полицията в най-голямата фабрика за iPhone в света в Джънджоу, до момента в който гневът кипеше против Foxconn за отхвърлянето на обещанията за увеличение на заплащането и изгодите, с цел да притегли служащи назад след пандемията.

Извън корпоративния бранш милиционерските звена постоянно се провеждат от локалните управляващи и университети, според разпоредбите за работа на милицията. Тези единици към момента съществуват на множеството от тези места през днешния ден, единствено че в доста по-малък мащаб, в сравнение с през предходните десетилетия.

Разнообразие от компании

Повечето от фирмите, които до момента са оповестили милиции, са държавни предприятия (SOE), които са директна благосъстоятелност на централните или районните държавни управления.

Но през декември Yili Group, петият по величина производител на млечни артикули в света, стана първата огромна частно следена китайска компания в новата история, която сътвори звено на Народните въоръжени сили.

Yili не се управлява мажоритарно от страната, само че локалното държавно управление в Hohhot, градът, в който е основано, има дял от 8,5%, съгласно най-новите си обменни документи.

Той не дава никакви детайлности за силата на силата или демографията на чиновниците, които са се включили. Според Закона за военната работа на Китай мъжете членове на милицията би трябвало да са на възраст от 18 до 35 години. Има известна еластичност за хора със специфични умения. Жените също имат право да се причислят, макар че условията за възраст не са планувани в закона.

Подразделението на Yili ще бъде под директното ръководство на гарнизона на Народната освободителна войска (PLA) във Вътрешна Монголия, региона, където е основана компанията, и районния държавен комитет на Комунистическата партия.

Единицата е образувана, с цел да построи национални сили за защита, основани в Yili, които могат да „ служат в спокойно време, да се оправят с изключителни обстановки и да реагират по време на война “, сподели Хуанг Джиканг, изпълнителен вицепрезидент на самостоятелния район Вътрешна Монголия, на гала в районната столица на Хохот. Присъстваха и върховен боен от региона и партиен секретар на града.

Това беше последното в множеството милиции, основани от огромни китайски компании през миналата година.

През септември Shanghai Municipal Investment Group, държавна компания за бизнесмен на парцели и строителство, сътвори отдел на Народните въоръжени сили. Той ще бъде следен от шанхайския гарнизон на PLA, съгласно Jiefang Daily, формалният вестник на Комунистическата партия в града.

Liu Jie, пълководец на гарнизона, сподели, че милицията ще помогне на армията в отговорности като обезпечаване на работа на демобилизирани ветерани или набиране на бойци за армията.

Най-малко 14 други държавни компании са създали същото предходната година, съгласно разбора на Си Ен Ен на известията в държавните медии.

Те включват Mengniu Dairy, вторият по величина производител на млечни артикули в Китай; Инвестиции и развиване на градско строителство Hai`an в град Нантонг, провинция Дзянсу; три компании за строителство, превоз и водни услуги в град Хуейджоу, провинция Гуангдонг, както и девет компании в Ухан, столицата на провинция Хубей.

На конференция през октомври представител на Министерството на защитата сподели, че стремежът към основаване на милиции в държавните компании е „ усилване на развиването на националната защита “.

Китайските милиции

Китайските милиции датират от основаването на Народната република през 1949 година Всъщност те произлизат от 20-те години на предишния век и поддържат комунистическата партия в нейните многочислени борби. След 1949 година, когато партията пое контрола над континентален Китай, звената в последна сметка бяха внедрени в държавни управления, учебни заведения и компании.

Силите доминират по време на маоистката епоха от 1949 до 1976 година и доближават своя връх в края на 50-те години на предишния век - с 220 милиона членове - когато военното напрежение със Съединените щати за Тайван е високо, съгласно държавни документи.

Милициите са основна част от китайската войска, която се състои от две професионални сили на цялостен работен ден: PLA и Народната въоръжена полиция, която е натоварена с вътрешната сигурност. Милициите играят поддържаща роля на PLA, според закона за защитата на страната.

Като записва огромен брой цивилни в бригадите, Мао Цзедун, революционният водач на Китай, сподели, че ускорява отбраната на страната против опасността от „ имперски сили “ като Съединените щати. Но историците споделиха, че Мао е употребявал силите, с цел да промотира персоналната си стратегия и да консолидира властта си.

Той включи бригадите в Народните комуни, големи колективи, формализирани през 1958 година, които управляваха съвсем всички стопански и политически действия в селските региони на Китай. Комуните бяха централна част от акцията на Мао за Големия скок напред, пагубно изпитание за стимулиране на селското стопанство и увеличение на производството на стомана посредством колективизация, което докара до гибелта на десетки милиони хора.

Мао също уголемява системата на милицията, с цел да потиска и сплашва хората, които се опълчват на неговата радикална политика, като в същото време развива фетиш към личността в и отвън партията.

След гибелта на Мао през 1976 година страната стартира да пренасочва фокуса си към стопански напредък, а не към политическа битка. Тъй като стопанската система се раздвижи, членовете на милициите се сринаха до 8 милиона до 2011 година, съгласно последните налични данни от националното министерство на защитата.

Въпреки че някои държавни предприятия резервираха своите милиции, те не са съществували преди този момент в огромни частни предприятия до неотдавна, защото частният бранш стартира да се възвръща едвам след 1978 година, когато Китай приложи промени на свободния пазар.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР