Китайските клиенти са отговорни за над 25% от приходите на

...
Китайските клиенти са отговорни за над 25% от приходите на
Коментари Харесай

ASML предупреди: нови санкции срещу Китай могат да окажат сериозно въздействие върху бизнеса ѝ

Китайските клиенти са виновни за над 25% от приходите на ASML през 2023 година. Китай е и главен пазар за най-големия производител на литографски принадлежности в света.

Правилата за експорт, наложени от държавните управления на Нидерландия и Съединени американски щати, към този момент лимитират продажбите на усъвършенствани машини за дълбока ултравиолетова (DUV) и рискова ултравиолетова (EUV) литография на клиенти в Китай. Това обаче не е оказало действително влияние върху салдото на компанията, или най-малко нямаше такива изгледи – най-малко до момента.

„ Геополитическото напрежение може да докара до ограничавания в контрола на износа, търговски наказания, мита и по-общо казано, интернационалните търговски разпореждания, които могат да повлияят на способността ни да доставяме нашите системи, технологии и услуги. “

заяви ASML в неотдавна оповестения си годишен отчет за 2023 година

По-нататъшни ограничавания обаче биха могли съществено да навредят на ASML, обявиха от компанията.

„ Способността ни да доставяме технологии в някои страни, като да вземем за пример Китай е била и продължава да бъде повлияна от способността ни да получаваме нужните лицензи и утвърждения. Списъкът на китайските субекти, наранени от рестриктивните мерки за надзор на износа се е нараснал фрапантно от 2022 година насам. Тези и по-нататъшни промени в многостранните и двустранните контракти, националното контролиране и политиките и практиките в региона на търговията, националната сигурност и вложенията са засегнали и могат да обиден в допълнение нашия бизнес, както и бизнеса на нашите снабдители и клиенти. “

заявиха още от компанията

Китайските заводи съставляват 26,3% от приходите на ASML през 2023 година. Китай е вторият по величина покупател на принадлежности на ASML на база държава/регион незабавно след Тайван. На последната се пада съвсем 1/3 от приходите на ASML (29,3%). Всъщност китайските клиенти форсираха закупуването на артикули на ASML през втората половина на 2023 година. в изискванията на усилване на глобите против китайската полупроводникова промишленост.

Последните правила за експорт на Съединени американски щати, Холандия и Япония ограничиха продажбите на принадлежности и технологии, посредством които могат да се създават 14-16 nm чипове и по-модерни. Както и други съвременни полупроводникови произведения.

По-голямата част от китайските производители на чипове са профилирани в по-модерни софтуерни процеси. Те съвсем не се интересуват от съоръжение, което може да се употребява за произвеждане на 14-16nm артикули, основани на FinFET.

Към октомври 2022 година цената на неизпълнените поръчки на ASML в Китай надвишава 38 милиарда $.

Ако държавните управления на Съединени американски щати и други страни решат да лимитират в допълнение китайския полупроводников бранш. Те биха могли да забранят продажбите на принадлежности или да лимитират износа на чипове, създадени в Китай за своите страни.

И в двата случая ASML ще бъде съществено наранена.

Това е по този начин защото продажбите на принадлежности за произвеждане на силициеви пластини за модерните софтуерни процеси на основаните в Китай производители на чипове носят доста пари.

Засега ASML се радва на водещата си позиция на пазара на литографско съоръжение и бизнесът ѝ в Китай процъфтява. Но Китай, който влага милиарди долари освен в нови заводи, само че и в създаването на лично съоръжение за произвеждане на пластини може да се окаже друга евентуална опасност за бизнеса на компанията.

„ Изправени сме и пред конкуренция от страна на нови съперници със обилни финансови запаси. Както и от съперници, водени от упоритостта за самодостатъчност в геополитически подтекст. Освен това сме изправени пред конкуренция от страна на различни софтуерни решения или процеси за произвеждане на полупроводници. “

отбелязват от ASML
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР