Китайските държавни медии и официални представители се възползваха от вълната

...
Китайските държавни медии и официални представители се възползваха от вълната
Коментари Харесай

Вашингтон под прицела на критики за човешките права от авторитарни държави

Китайските държавни медии и публични представители се възползваха от вълната на безредици, обхванала Съединени американски щати, с цел да нападат администрацията на Доналд Тръмп, написа Блумбърг.

Миналата седмица китайският парламент утвърди противоречивия закон за националната сигурност в Хонконг, подновявайки терзанията от нови протестни дейности в специфичния административен регион. Решението бе посрещнато с рецензии от западните страни, като в петък Тръмп заяви, че администрацията му ще стартира развой на унищожаване на политическите изключения, които дават на Хонконг специфичен статут със Съединени американски щати.

Малко откакто Тръмп изрази терзанията си за „ надълбоко тревожната “ обстановка в Хонконг, той бе изправен пред сходни подиуми и по улиците на Съединени американски щати. Сега американските управляващи се пробват да овладеят всеобщите демонстрации и безредици в цялата страна, провокирани от гибелта на чернокожият Джордж Флойд, който умря, откакто при арест бе повален на земята от бял служител на реда, който притиска с коляното си гърлото на арестувания в продължение на 8 минути.

През уикенда външното министерство на Китай и държавните медии в страната се възползваха от случая, с цел да нападат Тръмп.

Говорителят на външното министерство на Китай  Хуа Чунин ретуитна поста на представителят на държавния департамент на Съединени американски щати Морган Ортагус, в който тя прикани хората се изправят против Китайската комунистическа партия поради връзките й към Хонконг. Чунин обаче добави към обявата „ Не мога да вдишвам “ – последните думи, изречени от Флойд преди неговата гибел, които се трансфораха в слоган на придвижването срещу расизма в Съединени американски щати, известно като " Животите на чернокожите имат значение " (Black lives matter).

" I can`t breathe. " pic.twitter.com/UXHgXMT0lk

— Hua Chunying 华春莹 (@SpokespersonCHN) May 30, 2020
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР