Китайските брандове за телевизори скъсяват дистанцията от лидера на пазара

...
Китайските брандове за телевизори скъсяват дистанцията от лидера на пазара
Коментари Харесай

Китайски конкуренти доближават лидера на ТВ пазара


Китайските марки за тв приемници съкратяват дистанцията от водача на пазара Samsung
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung Electronics, която оглавява международния ТВ пазар за 17-та поредна година, към този момент усеща близка конкуренция от страна на китайските производители . Това сочи разбор на Business Korea, основан на данните от скорошно изследване на изследователската компания TrendForce.

Прогнозите за световните доставки на тв приемници през второто тримесечие сочат, че в интервала април-юни производителите на тв приемници са пуснали на пазара към 46,63 милиона устройства, подобрявайки резултата от първото тримесечие със 7,5%. Според TrendForce, 43,37 милиона тв приемника са навлезли на международния пазар в интервала януари-март.

Сравнението с данните за предходната година демонстрира растеж от 2 %. Това е първото годишно нарастване за последните седем тримесечия, което демонстрира нормализиране на равнището на запасите след дълъг интервал на тяхното понижаване, акцентират анализаторите.

Експертите виждат главната причина за повишаване на ТВ пазара в нарасналата интензивност на марките от Китай, предизвикана от юнския шопинг фестивал „ 618″, който се организира в страната всяка година на 18 юни. Това се потвърждава и от размера на доставките от китайски производители.
още по темата
TrendForce пресмята, че в интервала април-юни китайските компании Hisense и TCL са доставили надлежно 7,25 и 6,2 милиона тв приемника по целия свят. Това е с 21,2% и 19,7% по-високо от резултатите им през предходното тримесечие, а растежът на годишна база е надлежно 33,3% и 21,6%. Представянето на Hisense е най-впечатляващо в класацията на водещите ТВ марки.

Независимо от това, Samsung Electronics остава водач на пазара, като анализаторите правят оценка тримесечните доставки на нейните тв приемници на 8 милиона единици. Компанията обаче записва тримесечен и годишен спад в доставките от 13% и 4,8%, което демонстрира възходящ конкурентен напън върху корейския производител.

Подобна е обстановката и с различен водещ ТВ производител от Южна Корея – LG Electronics. Според предварителните оценки, компанията е доставила малко под 5 милиона тв приемника през второто тримесечие, регистрирайки спад от 12,3% по отношение на предходното тримесечие и и 6,7% по отношение на второто тримесечие на предходната година.

Сред първите пет марки тв приемници е Xiaomi, която е доставила 2,99 милиона тв приемника през второто тримесечие. Останалите играчи на ТВ пазара са доставили по-малко от 18 милиона устройства в интервала април-юни.

С взор към бъдещето TrendForce чака по-нататъшен растеж на доставките на тв приемници през третото тримесечие. Обемът им би трябвало да се усили с 13,5% спрямо второто тримесечие и да доближи 53 милиона единици.

Анализаторите обаче предизвестяват, че търсенето продължава да бъде лимитирано от високата инфлация и множеството консуматори избират да купуват по-евтини модели. В резултат на това, през последното тримесечие на 2023 година растежът на международния ТВ пазар може да се забави до 4,5% с предстоящи доставки от 55,13 милиона единици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР