Китайски учени се опитват да докажат, че могат да изследват

...
Китайски учени се опитват да докажат, че могат да изследват
Коментари Харесай

Китайците тестват хиперзвуков реактивен двигател за полети „навсякъде по света за 2 часа“

Китайски учени се пробват да потвърдят, че могат да изследват освен Луната и да се спуснат на дъното на Марианската котловина, само че и да решат търговски проблеми, които могат да трансформират бъдещето на гражданската и военната авиация. Разработчиците от Института по механика към Китайската академия на науките оповестиха за първото сполучливо тестване на „ детонационен реактивен аероплан “ или в резюме Sodramjet.

На доктрина моторите от клас Sodramjet ще разрешат на самолетите да доближат скорост до 16 Маха след хоризонтално изстрелване и след постигане на стратосферата да доближат до всяка точка на Земята единствено за два часа. Първото тестване на първообраз на мотор в аеродинамичен тунел сподели неповторим резултат от 9 Маха, което е малко повече от половината от теоретичната скорост на бъдещия мотор.

Футуристичният мотор има относително банален дизайн. Състои се от три съществени съставния елемент без движещи се елементи: въздухозаборник, инжектор за водородно гориво и горивна камера. " Гърлото " на камерата се отваря към горния завършек на въздухозаборника. Основното преимущество на Sodramjet пред обичайните мотори от класа scramjet (хиперзвуков реактивен двигател) е неналичието на нужда от приемане на резервоари с О2 на борда на самолета.

 Китайците тестват хиперзвуков реактивен мотор за полети „ на всички места по света за 2 часа “

През 60-те и 70-те години НАСА се сблъсква с поредност от неуспехи в опитите си с мотор, който няма движещи се елементи и се чака да работи по-добре от стандартните реактивни мотори с хиперзвукови скорости, само че постоянно е функционирал погрешно. Една от аргументите беше, че ударните талази, основани от въздуха с висока скорост, могат неотложно да потушат пламъците. Китайците взеха решение този проблем, като принудиха ударните талази да работят взаимно с горивната камера, като доставят О2 към нея с хиперзвукова скорост.

По време на китайския опит инсталацията може да бъде ускорена до още по-висока скорост, само че тогава самият аеродинамичен тунел не би издържал на натоварването. Първият в света аеродинамичен тунел, кадърен да симулира 16 Маха, към момента се построява в Пекин. Видеозаписите, предоставени от изследователския екип, демонстрират, че когато моторът е стартирал, гърлото на горивната камера е светнало като галактически транспортен съд от Междузвездни войни.

Въвеждането на технологията Sodramjet ще понижи размера и тежестта на scramjet, което ще направи пътуването до другия завършек на земното кълбо за два часа действителност. Действителното потребление на Sodramjet scramjet към момента е въпрос на далечно бъдеще и извършеният опит единствено потвърждава успеваемостта на технологията, нужна за осъществяване на хиперзвукови полети в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР