Китайски учени са разработили нов модел за прогнозиране на риска

...
Китайски учени са разработили нов модел за прогнозиране на риска
Коментари Харесай

Китайски учени са разработили нов модел за прогнозиране на риска от деменция

Китайски учени са създали нов модел за прогнозиране на риска от деменция, който може да планува заболяването в границите на пет, 10 и по-дълъг интервал от време.

Въз основа на UK Biobank (UKB), широкомащабна биомедицинска база данни, изследователският екип от болница „ Хуашан “ към шанхайския университет „ Фудан “, е наблюдавал 425 159 души без деменция на възраст 40-69 години. По време на междинното следене от 11,9 години, 5287 и 2416 участници са развили надлежно инцидентна деменция и заболяването на Алцхаймер.

Учените са приложили тактика, основана на данни, за идентифициране на предиктори от 366 кандидат-променливи, покриващи необятен набор от генетични фактори и фактори на околната среда, съгласно резултатите от проучването, оповестени в списание EClinicalMedicine. След това е употребен логаритъм за машинно образование, с цел да се пресметна значимостта на всеки предиктор за модела за прогнозиране на деменция, и са определени десетте най-хубави, посредством които е конструиран новия модел, наименуван UKB-DRP.

Първите 10 предиктора включват възраст, ген, време на срещане на двойките, % на мазнини в краката, брой признати медикаменти, време за реакция, пиков експираторен поток, възраст на майката при гибел, дълготрайно заболяване и междинен размер на кръвоносните съдове.

Предимството на модела UKB-DRP е, че десетте предиктора могат бързо да бъдат получени от изследването на въпросника, елементарен физически обзор и обикновен кръвен тест.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР