Китайски учени са открили следи от вулканична дейност в проби

...
Китайски учени са открили следи от вулканична дейност в проби
Коментари Харесай

Откриха следи от вулканична дейност в лунната почва

Китайски учени са разкрили следи от вулканична активност в проби от лунната почва, а резултатите са оповестени в списание Nature Astronomy.

По време на разбора на пробите, получени от сондата " Чанг-5 ", са открити седем проби от минерали, неповторими по форма, цвят и други характерности за Луната. Специалистите считат, че те може да са навлезли в региона на Океана на бурите от различен регион на спътника, който е на разстояние 50-400 км. Най-вероятно те са били изхвърлени от повърхността при удар от метеорит.

Допълнително химическо проучване на частиците сподели, че някои от пробите са с вулканичен генезис. Освен това те имат нехарактерен химичен състав, който не е присъщ за други известни вулканични реголити. Авторите считат, че те са се образували вследствие на поредност от антични вулканични изригвания.

През май 2022 година американски учени изрекоха догатката, че полюсите на Луната може да съдържат скрити ледени покривки с големи ресурси от вода, основани вследствие на поредност от солидни вулканични изригвания, които са изхвърлили облаци от водни пари./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР