Китайски учени са открили, че маракуята може директно да убива

...
Китайски учени са открили, че маракуята може директно да убива
Коментари Харесай

Нов метод за борба с вредителите: Учени откриха, че маракуята убива яйцата на плодовите мушици

Китайски учени са разкрили, че маракуята може непосредствено да убива яйцата на плодовите мушици, предлагайки нов способ за битка с вредителите, заяви Синхуа, базирайки се на отчет на " Сайънс енд текнолъджи дейли ".

Плодовата мушица е главен тип пакостник, който понижава добива на плодове, зеленчуци и ядки за търговски цели. Маракуята, която произлиза от Южна Америка, е въведена в южната част на Китай през 2012 година за широкомащабно засаждане.

Наблюденията на учените са посочили, че маракуята притегля локалните плодови мушици да снасят яйца в плодовете , само че множеството от тях не се излюпват.

Според откривателите от Южнокитайския селскостопански университет, когато плодовата мушица проникне в междинния пласт на обвивката на плода, с цел да снесе яйца, това провокира раздробяване на растителната тъкан и обособяване циановодород , който убива множеството от яйцата.

Учените означават, че това е първият открит случай онлайн растение, което е в положение непосредствено да убива яйцата на вредителите в проучване на взаимоотношението сред растенията и растителноядните инсекти.

Маракуята може да се предложи като просвета за хващане на вредители , която да се засажда на границата на овощна градина или поле с пъпеши, с цел да бъдат следени плодовите мушици, допълват откривателите.

Въпреки че екологичните клопки нормално могат да бъдат обезщетени от способността за учене или еволюцията на растителноядните инсекти, този, обезпечен от маракуята, може да бъде непрекъснат в тази ситуация с плодовите мушици, съгласно изследването, оповестено в сп. " Пест мениджмънт сайънс ". 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР