Китайски учени предложиха обяснение за аномалното нагряване в горните слоеве

...
Китайски учени предложиха обяснение за аномалното нагряване в горните слоеве
Коментари Харесай

Разкриха най-голямата мистерия на астрономията

Китайски учени предложиха пояснение за аномалното нагряване в горните пластове на атмосферата на Слънцето, което съставлява една от най-големите загадки на актуалната астрономия. Това се оповестява в публикация, оповестена в The Astrophysical Journal.

Изследователите са изследвали характерностите на слънчевата горна атмосфера, която включва короната и хромосферата, и са се пробвали да разпознават техните връзки с магнитните полета, единственият прочут източник на сила, който може да е виновен за нагряването на короната.

Както пишат създателите, слънчевата хромосфера, сходно на короната, може да бъде разграничена на две елементи: спокойна и дейна, като интензивността на първата е доста по-малка от втората. Оказа се, че спокойната хромосфера и корона са в противофаза със слънчевия цикъл, до момента в който дейната хромосфера и корона са във фаза с него. Тези разнообразни елементи на слънчевата корона и хромосферата демонстрират доста разнообразни вариации и се нагряват от разнообразни режими на магнитна интензивност.

По този метод главният източник на топлота в спокойната хромосфера и спокойната корона са мрежови магнитни полета, чиято настройка значително предотвратява напускането на заредени частици и топлинна сила от хромосферата - външната обвивка на Слънцето.

Нагряването на дейната хромосфера и дейната корона поражда заради магнитни полета в ефемерни райони - дребни магнитни диполи, присъстващи на Слънцето за почти един ден. (Дипол е термин от физиката, обвързван с електрическите и магнитните свойства на веществата, атомите и молекулите – бел. ред. ). Благодарение на тяхното въздействие дейната корона получава повече топлота от спокойната. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР