Китайски учени от университета на Дзилин са успели да стабилизират

...
Китайски учени от университета на Дзилин са успели да стабилизират
Коментари Харесай

Учени удължиха живота на слънчеви клетки с помощта на антиоксидант от домати


Китайски учени от университета на Дзилин са съумели да стабилизират перовскитни слънчеви кафези благодарение на естествения антиоксидант ликопен, който се съдържа в доматите, грейпфрутите и шипките, написа сп. " Advanced Energy Materials ". 

Този тип слънчеви панели са композиция от органични и неорганични материали. Перовскитите са клас кристални материали доста по-евтини от силициевите пластини, употребявани в общоприетите слънчеви кафези.  Ефективността на перовскитните кафези се усилва с доста бързи темпове в последните години с помощта на работата на учените, като от първичните 4 % към този момент доближава към 20 %. При панелите въз основата на силициеви пластини доближава 25 %. 

Използвайки ликопен, китайските откриватели са съумели да покачат успеваемостта на перовскитна слънчева клетка от 20,6 % на 23,6 % и да усилят стабилността й. 

Първоначално антиоксидантът е бил прибавен, с цел да блокира свободните радикали и да защищити перовскитите от окисление. Учените обаче са открили, че той има и друго потребно свойство - да удължава живота на слънчевата клетка, добавя Българска телеграфна агенция. 

Учените оповестяват, че клетките с ликопен са работили 3500 часа и са запазили над 92 % от първичната си успеваемост. За съпоставяне - без добавки успеваемостта на клетките е спаднала на половина през първите 2000 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР